Livets krydderi...

En lille oversigt over alle de lækre krydderurter vi kan bruge i maden og hvad de passer godt til. Krydderurterne deles op i "de hårde krydderurter" og "de bløde krydderurter":

De hårde krydderurter kan tåle højere temperaturer ved tilberedning og afgiver på samme tid smag over en længere periode. Derfor er de velegnede til langstidsstegte, kogte eller grillede retter.
  • Merian - bruges sammen med kylling, svin, mozzarella, brød, olivenolie, citron, tomat, rucola, i italienske retter, pizza, pasta, til kød og supper.
  • Mynte - går også under navnet mintgelé. Bruges til lammekød, i te, i salater, som pynt på desserter, til Mojito og sammen med æg. fløde, ærter, agurk, avocado, lime, sort peber, olievenolie og basilikum
  • Oregano - Kraftig i smagen og bruges sammen med kylling, svin, mozzarella, brød, olivenolie, citron, tomat, rucola, i italienske retter, pizza, pasta, græske retter og gryderetter
  • Rosmarin - Bruges til lam og svinekød, fisk, fjerkræ, i brød (finthakket) med svampe, hvidløg, olivenolie, salvie og timian.
  • Salvie - Indeholder æteriske olier. Bruges til vildt, kalv, fede fisk, svin, lufttørret skinke, mælkeprodukter, hvidløg, gulerødder, kartofler, svampe og sammen med olivenolie, rosmarin og timian. Brug salvien med måde, da den har en meget gennemtrængende smag.
  • Timian - Indeholder også æteriske olier. Bruges til gule ærter, pølser, og supper, i gryderetter og ovnbagte grøntsager og sammen med vildt, oksekød, kalv, svin, kylling, tomat, fløde, hvidløg, citrusfrugter, salvie, rosmarin og persille.
De bløde krydderurter er mere skrøbelige og afgiver smag over en meget kort periode. Kommer krydderurterne i kontakt med varme falder de sammen og mister smag. Brug dem derfor lige efter de er skåret af planten for at opnå den bedste og kraftigste smag af urten.
  • Basilikum - Et af de mest populære krydderier vi kender. Bruges sammen med kalv, fisk, parmesan, grillet brød, tomat, agurk, rucola, gulerødder og svampe. Jeg bruger den personligt også sammen med lufttørret skinke og mozzarella og i pesto.
  • Bredbladet persille - Bruges i supper, saucer, sammenkogte retter, til grydestegt kylling og som drys. Har en mildere smag end kruspersille og kan i øvrigt også bruges til pesto.
  • Brøndkarse - Bruges som pynt på sandwiches, i supper, salater og i grønne saucer.
  • Citronmelisse - Indeholder æteriske olier og citronella. Bruges i urtete og frugtdrikke, til sauce, lyst kød, fisk og frugtsorbet og sammen med persille.
  • Dild - Har både friskhed og kant i smagen. Bruges til kalv, røget fisk, sild, fløde, cremefraiche, agurk, kartofler, squash, rødbeder, løg, citron, pickles, sennep og eddike.
  • Karse - Bruges som drys på smørbrød, i dressinger og saucer. Egner sig ikke til opvarmning, men er særlig populært på en æggemad, sildemad, spegepølse- eller leverpostejsmad med sky under.
  • Koriander - Bruges sammen med hvidløg, chili, forårsløg, tomater, lam, fisk, kokosmælk, nødder, avocado, lime, spidskommen og kanel. Tilsættes til sidst i varme retter som drys.
  • Kørvel - Bruges i omelet, kryddersmør, i grønne saucer og supper, til kalv, fisk, æg og kartofler og sammen med estragon og purløg.
  • Purløg - Bruges til kalv, lam, laks, æg, smør, kartofler, karse og persille, i bl.a. kolde saucer eller dressinger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...