Gå videre til hovedindholdet

Livets krydderi...

En lille oversigt over alle de lækre krydderurter vi kan bruge i maden og hvad de passer godt til. Krydderurterne deles op i "de hårde krydderurter" og "de bløde krydderurter":

De hårde krydderurter kan tåle højere temperaturer ved tilberedning og afgiver på samme tid smag over en længere periode. Derfor er de velegnede til langstidsstegte, kogte eller grillede retter.
  • Merian - bruges sammen med kylling, svin, mozzarella, brød, olivenolie, citron, tomat, rucola, i italienske retter, pizza, pasta, til kød og supper.
  • Mynte - går også under navnet mintgelé. Bruges til lammekød, i te, i salater, som pynt på desserter, til Mojito og sammen med æg. fløde, ærter, agurk, avocado, lime, sort peber, olievenolie og basilikum
  • Oregano - Kraftig i smagen og bruges sammen med kylling, svin, mozzarella, brød, olivenolie, citron, tomat, rucola, i italienske retter, pizza, pasta, græske retter og gryderetter
  • Rosmarin - Bruges til lam og svinekød, fisk, fjerkræ, i brød (finthakket) med svampe, hvidløg, olivenolie, salvie og timian.
  • Salvie - Indeholder æteriske olier. Bruges til vildt, kalv, fede fisk, svin, lufttørret skinke, mælkeprodukter, hvidløg, gulerødder, kartofler, svampe og sammen med olivenolie, rosmarin og timian. Brug salvien med måde, da den har en meget gennemtrængende smag.
  • Timian - Indeholder også æteriske olier. Bruges til gule ærter, pølser, og supper, i gryderetter og ovnbagte grøntsager og sammen med vildt, oksekød, kalv, svin, kylling, tomat, fløde, hvidløg, citrusfrugter, salvie, rosmarin og persille.
De bløde krydderurter er mere skrøbelige og afgiver smag over en meget kort periode. Kommer krydderurterne i kontakt med varme falder de sammen og mister smag. Brug dem derfor lige efter de er skåret af planten for at opnå den bedste og kraftigste smag af urten.
  • Basilikum - Et af de mest populære krydderier vi kender. Bruges sammen med kalv, fisk, parmesan, grillet brød, tomat, agurk, rucola, gulerødder og svampe. Jeg bruger den personligt også sammen med lufttørret skinke og mozzarella og i pesto.
  • Bredbladet persille - Bruges i supper, saucer, sammenkogte retter, til grydestegt kylling og som drys. Har en mildere smag end kruspersille og kan i øvrigt også bruges til pesto.
  • Brøndkarse - Bruges som pynt på sandwiches, i supper, salater og i grønne saucer.
  • Citronmelisse - Indeholder æteriske olier og citronella. Bruges i urtete og frugtdrikke, til sauce, lyst kød, fisk og frugtsorbet og sammen med persille.
  • Dild - Har både friskhed og kant i smagen. Bruges til kalv, røget fisk, sild, fløde, cremefraiche, agurk, kartofler, squash, rødbeder, løg, citron, pickles, sennep og eddike.
  • Karse - Bruges som drys på smørbrød, i dressinger og saucer. Egner sig ikke til opvarmning, men er særlig populært på en æggemad, sildemad, spegepølse- eller leverpostejsmad med sky under.
  • Koriander - Bruges sammen med hvidløg, chili, forårsløg, tomater, lam, fisk, kokosmælk, nødder, avocado, lime, spidskommen og kanel. Tilsættes til sidst i varme retter som drys.
  • Kørvel - Bruges i omelet, kryddersmør, i grønne saucer og supper, til kalv, fisk, æg og kartofler og sammen med estragon og purløg.
  • Purløg - Bruges til kalv, lam, laks, æg, smør, kartofler, karse og persille, i bl.a. kolde saucer eller dressinger.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

3. December - Historien om julesokken...

Er julesokken også en tradition hjemme hos jer? Hos min familie har det været en tradition lige siden jeg kan huske og bliver også en tradition, som videreføres til min søn. Det er simpelthen så hyggeligt, at der hver morgen fra d. 1 til d. 24 december er små gaver i sokken fra Julemanden/Julenissen (forudsat at du selvfølgelig har sat grød op til nissen eller småkager og mælk frem til julemanden...) Helt tilbage fra min barndom kan jeg huske forventningens glæde fra dag til dag - hvad var der mon i sokken næste dag... Pakkerne blev åbnet ved morgenbordet, mens vi hørte Morgennisserne i radioen og spiste vores morgenmad inden det blev tid til skole - ihh det var tider! Traditionen med julesokken kender vi nok bedst fra amerikanske film, men selv inden Hollywood slog klørene i julesokken, var der kendte historier omkring dennes oprindelse - den mest velkendte af dem alle må nok siges at være legenden om Den fattige mand og hans tre døtre: " For meget længe siden, levede der