Gå videre til hovedindholdet

Foodprepping - min vej til en nemmere hverdag - del 1

For ikke så længe siden spurgte en af mine gode bekendte mig, om jeg egentlig havde lavet et indlæg omkring al den foodprepping, jeg flasher på Instagram.

Jeg har været tilbage i arkiverne og på denne blog har jeg faktisk aldrig skrevet om emnet. Til gengæld, skrev jeg en del om det på MadMama i forbindelse med, da jeg skulle starte begge børn op på fast føde.

Men nu da børnene er 5 og 7 år og vores hverdag er noget anderledes skruet sammen end for 7 år siden, da jeg skrev om det, så handler foodprep ikke længere om at lave mos på forhånd og fryse det ned - det handler om at gøre hverdagens madlavning en smule nemmere og hurtigere, så vi kan lave lækre retter, som normalt ville tage mellem 30-60 minutter og lave dem på 25-30 minutter i stedet.

Det handler også om at lave flere ting fra bunden. Efter vi har ændret sammensætningen af vores kost og jeg er begyndt at læse varedeklarationen mere nærgående, er det gået op for mig, hvor meget sukker og kulhydrat generelt, der er de færdige produkter, vi køber. Så ofte vælger jeg de færdige produkter fra eller går efter de produkter, hvor der ikke er tilsat sukker eller brugt en form for sukkererstatning. 

Fx. mayonnaise - et glimrende eksempel på, at 15 minutter af din tid, kan spare dig for en masse grimme E-numre og give en endnu bedre smag end, hvad du kan købe dig til. Eller det synes jeg i hvert fald!

Rent praktisk så begynder min foodprepping allerede, når jeg planlægger ugens menu. Her står det nemlig også klart, hvad der skal laves på forhånd og som kan spare min tid i hverdagen og hvad der kan købes. Det er dog ikke kun aftensmåltiderne, der preppes til. Også morgenmaden skal forberedes, da jeg ikke har tid til at stå og stege bacon og koge æg hver morgen... Samtidig øver jeg mig også i ikke at spise det samme til morgenmad alle ugens 7 dage.

Jeg skal lige skynde mig at sige, at det altså ikke altid er store hele måltider, jeg står og kokkerer på forhånd. Ofte er det kun delelementer eller tilbehør, som jeg behøver at lave, men nogle gange er det også sådan noget som at forstege frikadellerne, lave gryderetten næsten færdig på nær at tilsætte fløde eller lignende.

Den nemmeste form for prepping er at få klargjort de grøntsager, du vil bruge i madlavningen i ugens løb. Grøntsagerne kan sagtens holde sig lækre i køleskabet i lufttæt emballage eller en skål med vand.


Her er et udsnit af hvad jeg gør, med grøntsager. Jeg har en spiralizer, så den bruger jeg til at lave grøntsagsspaghetti (i den runde bøtte er det sød kartoffelgetti) og ellers så laver jeg blomkålsris, jeg river grøntsagerne, skære i tern, deler i buketter og nogle gange blanchere jeg dem også, så de er klar til at vælte i retten og har en kortere tilberedningstid. Gulerødderne kan bare skrælles på forhånd, lægges i en skål med vand og sættes i køleskabet, så kan de holde sig friske længe. Du skal bare huske at skifte vandet hver anden dag (og vaske hænder inden du stikker dem ned i skålen for at hente en gulerod!). Kål kan også snittes på forhånd og puttes i lufttætte beholdere og sættes på køl indtil brug. Det eneste jeg ikke har haft hel med at skære op på forhånd er iceberg salat, tomater og agurker, hvis de skal bruges friske. De bliver simpelthen slatne eller udtørrede.

I næste del fortæller jeg lidt mere om prepping af anden tilbehør og kødet. Skriv endelig, hvis i har spørgsmål og kommentarer! Det er altid rart at få lidt feedback og gang i bloggen.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines ...

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr...

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo...