tirsdag den 7. august 2012

Nem aftensmad del 14 - Falafel med tzatziki, hummus og naanbrød

Så blev det igen tid til en omgang nem aftensmad herhjemme og endda en kødfri en af slagsen! Det plejer ellers ikke at gå godt, da manden er et kødøre af en anden verden, men nu skulle det prøves, hjemmelavet fra bunden af - eller i hvert fald noget af det...

Vi havde fået falafel en gang før, købte dem på tilbud i netto - sådan nogle fra nutana og økologiske, for at det ik skulle være løgn... De smagte rigtig godt, men stod mig altså i 20 kr. på tilbud og der er ikke mange i sådan en æske... Så jeg tænkte jeg ville kaste mig ud i selv at lave dem og det tog ikke mere end ½ time at forberede op til stegningen og der nåede jeg endda også at lave tzatziki og hummus mens falaflerne stegte... Vi købte naanbrødene billigt i Netto og lagde dem på brødristeren kort tid inden vi skulle spise og det var SÅ nemt det hele...

Det var en stor succes og det er IKKE sidste gang det bliver serveret herhjemme. Sundt og nærende og så kan det indgå i madplanen til kødfri dag! Så det behøver ikke kun at være supper og rugbrødsmadder, du servere på sådan en dag, prøv denne opskrift og jeg lover dig, at den nok skal blive en del af dit madregi derhjemme...


Falafel med tzatziki og hummus

Til falafel skal du bruge:
400g kikærter (gerne fra dåse) jeg brugte nutanas økologiske (12 kr. i Netto)
1 spsk. friskhakket persille
½ lille løg
1 tsk stødt spidskommen
2 spsk. hvedemel (+ lidt ekstra til formning af falaflerne)
1 tsk. stødt koriander (kunne jeg ikke få, så jeg tog de hele og stødte dem selv i min morter)
1 fed hvidløg
salt og peber
2 dl solsikkeolie (til stegning)

Til tzatziki skal du bruge:
½-1 agurk
1 bæger yoghurt naturel (jeg bruger cultura, det passer i mængden til vores behov) brug græsk, hvis du ikke gider at dræne det selv
1 fed hvidløg
lidt salt

Fremgangsmåde til falaflerne:
Put kikærter, løg, hvidløg, spidskommen, persille, koriander, mel samt salt og peber i foodprocessoren. Blend det til det er en ensartet masse.

Spred lidt mel ud på bordet og hæld blandingen ud. Del dejen i 12 portioner og form hver portion til et fladt lille brød ca. 1 cm tykke.

Varm olien op for middel varme i en stegepande. Steg falaflerne i olien i 2-3 minutter på hver side eller til de er gyldne og sprøde. Tag falaflerne op af stegepanden og læg dem på en tallerken beklædt med køkkenrulle eller fedtsugende papir til at tage det overskydende olie.

Fremgangsmåde til tzatziki:
Gøres før du tager på arbejde: Tag en skål og læg et viskestykke dobbelt henover. Sæt det fast med klemmer og hæld yoghurten til dræning heri. Sæt skålen på en tallerken i køleskabet og lad den stå der til du skal bruge den til aftensmaden.

Riv agurken groft på et rivejern, læg agurkestrimlerne i et viskestykke og vrid dem så godt du kan fri for væde.

Hæld yoghurten over i en mellemstor skål, riv hvidløget ned i og tilsæt lidt salt. Rør det godt sammen og tilsæt agurk. Bland det godt sammen og lad tzatzikien stå og trække indtil den skal serveres.

Hummus:
400g kikærter (gerne fra dåse, uden væden)
2 fed hvidløg
2 tsk. tahin (kan købes i velassorterede supermarkeder eller helsekostbutikker)
saften fra 1 citron
4 spsk. olievenolie

Kom det hele i en foodprocessor eller blender og blend det hele sammen til en enstartet masse.

Server det hele samlet på bordet og grib til. Bon appetit!

8 kommentarer:

 1. Og se, det (bortset fra tzazikien) kan Adam også spise :oD.

  SvarSlet
 2. Hvor lyder det bare superlækkert!

  Jeg har lavet såkaldte kikærtedeller, men jeg har svært ved at få dem til at hænge sammen. Måske handler det om, jeg ikke bruger mel.
  Jeg har prøvet at krydre med gurkemeje og chili, og det smager også rigtig godt.

  Jeg er blevet ret glad for det kødfrie. Især nyder jeg at lave koftas, som laves af kidneybønner. Jeg har ikke mødt nogen endnu, der ikke har kunnet lide dem.

  SvarSlet
 3. Uhm, det lyder skønt - det er også efterhånden længe siden jeg har fået falafel, hvilket jo er synd, når det nu smager så dejligt (:

  - Anne

  SvarSlet
 4. Hehe Anna, er det fordi han ik bryder sig om tzatziki eller pga. saltet, for et kan du jo bare undlade ;) Dellerne kan også laves med grahamsmel eller en fuldkornshvedemel :D SÅ børnevenligt ;)

  SvarSlet
 5. Tusind tak Anita :D De var SÅ lækre og det tog ingen tid - det kan vi lide!
  Måske har det noget med melet at gøre, der skal jo være noget til at binde sammen med, men du kan jo sagtens bruge grahamsmel eller fuldkornshvedemel også i stedet, så bliver der gods i dellerne ;)

  Ihh det lyder spændende med koftas, det har jeg aldrig hørt om før... Jeg er ikke meget for bønner, men måske i en anden form end lige bønner kan det måske fungere for mig - har du en opskrift???

  SvarSlet
 6. Tusind tak Anna - ja herhjemme er det i hvert fald også et hit :) Det er noget der skal præsenteres for resten af den pukelryggede også, for de er så skeptiske når det kommer til ny med og specielt når der ik er kød til - jeg får det SÅ sjovt med det ;)

  SvarSlet
 7. Han kan såmænd godt lide Tzatziki, men han er mælke (og ægge-) allergiker :).

  SvarSlet
 8. Nåå ja, det er rigtigt Anna! :S Ej dårligt jeg ik lige huskede på det... Men men men... du kan jo lave det på det her: http://www.allergibutikken.dk/default.asp?ID=2&show=vare&vareid=1637&varenr=1335&varegrp=41 Måske det var en idé???

  SvarSlet

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...