Gå videre til hovedindholdet

Nem aftensmad del 14 - Falafel med tzatziki, hummus og naanbrød

Så blev det igen tid til en omgang nem aftensmad herhjemme og endda en kødfri en af slagsen! Det plejer ellers ikke at gå godt, da manden er et kødøre af en anden verden, men nu skulle det prøves, hjemmelavet fra bunden af - eller i hvert fald noget af det...

Vi havde fået falafel en gang før, købte dem på tilbud i netto - sådan nogle fra nutana og økologiske, for at det ik skulle være løgn... De smagte rigtig godt, men stod mig altså i 20 kr. på tilbud og der er ikke mange i sådan en æske... Så jeg tænkte jeg ville kaste mig ud i selv at lave dem og det tog ikke mere end ½ time at forberede op til stegningen og der nåede jeg endda også at lave tzatziki og hummus mens falaflerne stegte... Vi købte naanbrødene billigt i Netto og lagde dem på brødristeren kort tid inden vi skulle spise og det var SÅ nemt det hele...

Det var en stor succes og det er IKKE sidste gang det bliver serveret herhjemme. Sundt og nærende og så kan det indgå i madplanen til kødfri dag! Så det behøver ikke kun at være supper og rugbrødsmadder, du servere på sådan en dag, prøv denne opskrift og jeg lover dig, at den nok skal blive en del af dit madregi derhjemme...


Falafel med tzatziki og hummus

Til falafel skal du bruge:
400g kikærter (gerne fra dåse) jeg brugte nutanas økologiske (12 kr. i Netto)
1 spsk. friskhakket persille
½ lille løg
1 tsk stødt spidskommen
2 spsk. hvedemel (+ lidt ekstra til formning af falaflerne)
1 tsk. stødt koriander (kunne jeg ikke få, så jeg tog de hele og stødte dem selv i min morter)
1 fed hvidløg
salt og peber
2 dl solsikkeolie (til stegning)

Til tzatziki skal du bruge:
½-1 agurk
1 bæger yoghurt naturel (jeg bruger cultura, det passer i mængden til vores behov) brug græsk, hvis du ikke gider at dræne det selv
1 fed hvidløg
lidt salt

Fremgangsmåde til falaflerne:
Put kikærter, løg, hvidløg, spidskommen, persille, koriander, mel samt salt og peber i foodprocessoren. Blend det til det er en ensartet masse.

Spred lidt mel ud på bordet og hæld blandingen ud. Del dejen i 12 portioner og form hver portion til et fladt lille brød ca. 1 cm tykke.

Varm olien op for middel varme i en stegepande. Steg falaflerne i olien i 2-3 minutter på hver side eller til de er gyldne og sprøde. Tag falaflerne op af stegepanden og læg dem på en tallerken beklædt med køkkenrulle eller fedtsugende papir til at tage det overskydende olie.

Fremgangsmåde til tzatziki:
Gøres før du tager på arbejde: Tag en skål og læg et viskestykke dobbelt henover. Sæt det fast med klemmer og hæld yoghurten til dræning heri. Sæt skålen på en tallerken i køleskabet og lad den stå der til du skal bruge den til aftensmaden.

Riv agurken groft på et rivejern, læg agurkestrimlerne i et viskestykke og vrid dem så godt du kan fri for væde.

Hæld yoghurten over i en mellemstor skål, riv hvidløget ned i og tilsæt lidt salt. Rør det godt sammen og tilsæt agurk. Bland det godt sammen og lad tzatzikien stå og trække indtil den skal serveres.

Hummus:
400g kikærter (gerne fra dåse, uden væden)
2 fed hvidløg
2 tsk. tahin (kan købes i velassorterede supermarkeder eller helsekostbutikker)
saften fra 1 citron
4 spsk. olievenolie

Kom det hele i en foodprocessor eller blender og blend det hele sammen til en enstartet masse.

Server det hele samlet på bordet og grib til. Bon appetit!

Kommentarer

  1. Og se, det (bortset fra tzazikien) kan Adam også spise :oD.

    SvarSlet
  2. Hvor lyder det bare superlækkert!

    Jeg har lavet såkaldte kikærtedeller, men jeg har svært ved at få dem til at hænge sammen. Måske handler det om, jeg ikke bruger mel.
    Jeg har prøvet at krydre med gurkemeje og chili, og det smager også rigtig godt.

    Jeg er blevet ret glad for det kødfrie. Især nyder jeg at lave koftas, som laves af kidneybønner. Jeg har ikke mødt nogen endnu, der ikke har kunnet lide dem.

    SvarSlet
  3. Uhm, det lyder skønt - det er også efterhånden længe siden jeg har fået falafel, hvilket jo er synd, når det nu smager så dejligt (:

    - Anne

    SvarSlet
  4. Hehe Anna, er det fordi han ik bryder sig om tzatziki eller pga. saltet, for et kan du jo bare undlade ;) Dellerne kan også laves med grahamsmel eller en fuldkornshvedemel :D SÅ børnevenligt ;)

    SvarSlet
  5. Tusind tak Anita :D De var SÅ lækre og det tog ingen tid - det kan vi lide!
    Måske har det noget med melet at gøre, der skal jo være noget til at binde sammen med, men du kan jo sagtens bruge grahamsmel eller fuldkornshvedemel også i stedet, så bliver der gods i dellerne ;)

    Ihh det lyder spændende med koftas, det har jeg aldrig hørt om før... Jeg er ikke meget for bønner, men måske i en anden form end lige bønner kan det måske fungere for mig - har du en opskrift???

    SvarSlet
  6. Tusind tak Anna - ja herhjemme er det i hvert fald også et hit :) Det er noget der skal præsenteres for resten af den pukelryggede også, for de er så skeptiske når det kommer til ny med og specielt når der ik er kød til - jeg får det SÅ sjovt med det ;)

    SvarSlet
  7. Han kan såmænd godt lide Tzatziki, men han er mælke (og ægge-) allergiker :).

    SvarSlet
  8. Nåå ja, det er rigtigt Anna! :S Ej dårligt jeg ik lige huskede på det... Men men men... du kan jo lave det på det her: http://www.allergibutikken.dk/default.asp?ID=2&show=vare&vareid=1637&varenr=1335&varegrp=41 Måske det var en idé???

    SvarSlet

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære opslag fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo