Gå videre til hovedindholdet

Speltboller med gulerod og æble

Rigtig godt nytår og velkommen til 2017. Et år, som jeg positivt ved kommer til at bringe store forandringer herhjemme, men mere om det på et andet tidspunkt...

Ligesom så mange andre år, handler januar måned, for mange, om at nu skal der nye boller på suppen, slikket skal skrinlægges, der skal mere grønt i kosten og løbeskoene skal findes frem... Jeg selv har da også fået en del ekstra kilo på sidebenene det sidste halve års tid, så jeg fristes enormt af alle de der populær slankekure, selvom jeg godt ved, at det holder sådan cirka i 14 dage og så får jeg nok og gemmer løbeskoene væk, reducerer indtaget af grønt kraftigt og finder chips og chokolade frem og sætter mig til rette i sofaen... Det er alt sammen vaner, jeg gerne vil lave om på, men jeg kan ikke rigtig sætte mig for at få gjort noget ved det...

Vi har nu gjort små tiltag herhjemme - vi køber bare ikke slik, sodavand, chips m.v. udover lidt til weekenden og ikke mere end, hvad vi kan spise på en enkelt fredag eller lørdag. Vi har puttet mere grønt i maden og det gælder også for bagværk og når man har børn, som elsker brød i bolle-form, så bliver det gerne til boller i alle mulige afskygninger med forskellige grøntsager eller frugt tilsat. Så bliver eftermiddagsbollen knapt så træls for blodsukkeret og vi kan holde os frem til aftensmaden kommer på bordet.

Opskriften her har jeg selv sammensat og meltyperne kan naturligvis skiftes ud efter lyst, så skal man bare være opmærksom på at justere mængden af væske dertil...


Speltboller med gulerod og æble
500g pizzamel
500g fuldkornsspeltmel
½ liter mælk
50g gær
50g smør
2 tsk. salt
1 tsk. sukker
4 mellemstore gulerødder
1 revet æble

Pensling: mælk, æg eller vand (hvad end du foretrækker)
Sesamfrø til drys

Varm mælk og smør op til smørret smelter. Afkøl blandingen til det er lillefingervarmt og opløs gæren heri. Tilsæt derefter gulerod og revet æble samt 1 dl af melet. Rør det godt sammen og tilsæt salt og sukker. Resten af melet tilsættes og dejen æltes (røres på maskine) til dejen slipper skålen.

Lad bollerne hæve i ca. 30 minutter og bag dem ved 200 grader i varmluftovn i ca. 10-12 minutter.

Bollerne kan med fordel bruges til madpakken, som sandwich eller som tilbehør til suppe.

Bon appetit...

Kommentarer

  1. Halløj med dig; jeg er lige dalet ned her på din side, og hvor er her rart at være! Rigtig godt nytår! ❤️

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej og velkommen til! Tusind tak skal du have og rigtig godt nytår til dig også :)

      Slet

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære indlæg fra denne blog

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

3. December - Historien om julesokken...

Er julesokken også en tradition hjemme hos jer? Hos min familie har det været en tradition lige siden jeg kan huske og bliver også en tradition, som videreføres til min søn. Det er simpelthen så hyggeligt, at der hver morgen fra d. 1 til d. 24 december er små gaver i sokken fra Julemanden/Julenissen (forudsat at du selvfølgelig har sat grød op til nissen eller småkager og mælk frem til julemanden...) Helt tilbage fra min barndom kan jeg huske forventningens glæde fra dag til dag - hvad var der mon i sokken næste dag... Pakkerne blev åbnet ved morgenbordet, mens vi hørte Morgennisserne i radioen og spiste vores morgenmad inden det blev tid til skole - ihh det var tider! Traditionen med julesokken kender vi nok bedst fra amerikanske film, men selv inden Hollywood slog klørene i julesokken, var der kendte historier omkring dennes oprindelse - den mest velkendte af dem alle må nok siges at være legenden om Den fattige mand og hans tre døtre: " For meget længe siden, levede der