Gå videre til hovedindholdet

Haveplanlægning 2023

Når vejret nu viser sig fra sin allerbedste side, så kribler det i mine fingre for at komme ud i vores nye have og få sat gang i en hel masse. Planen var jo, at jeg skulle have gjort drivhuset klar til forspiring, men fordi vinteren jo bare slet ikke har ville slippe sit tag i Nordjylland, er der ikke sket så meget på den front... Jeg har ellers købt alle frøene og lavet lidt potter selv ud af aviser med den fine pottemager jeg købte sidste år i Søstrene Grene.

I for et par weekender siden fik vi taget hul på klargøring af både for- og baghaven. Vi fik fejet, ryddet lidt op, samlet visne blomster og grene sammen, klippet nogle buske til og slået lidt græs med vores nyindkøbte akku-plæneklipper. Min mand tog en tørn med at få gravet ud til komposten og nu skal vi bare have bygget en ramme, så den kan komme i brug.

Sidste weekend havde vi besøg af mine forældre og min far havde taget motorsaven med, så vi kunne få fjernet det træ, der var væltet under sidste storm. Vi fik også kørt tagplader fra hønsehuset på lossepladsen og hentet jord til højbedet.

Lige nu ser haven sådan ud:


Jeg har jo allerede lagt planer for det meste af baghaven, hvor der skal etableres en køkkenhave. I første omgang er det med ét bed, der hvor hønsehuset har stået og ét højbed indtil videre. Og som den opmærksomme læser nok har lagt mærke til, er mine flotte rabarber slet ikke skrevet på skitsen herunder. De var nemlig ikke kommet op, da jeg lavede skitsen! Derudover har Thomas foreslået, at vi får vindruer i drivhuset... Det er taget op til overvejelse...


Som I kan se, er ambitionerne for omdannelsen af baghaven store og det er ikke dem alle, der kommer til at ske i år, men det er godt med en plan og vi er så småt startet. 

De tre rundeller er buksbomhække, som jeg meget gerne vil af med - specielt fordi der gror kæmpe roser derinde og når frugterne så falder fra træerne, skal jeg kæmpe med massive torne for at få fat i dem... Derudover er der nogen, som ønsker sig en trampolin, så det skal der gøres plads til!

Men før det kommer til at ske, så vil jeg have vores køkkenhave helt på plads, så vi kan nyde godt af den her i løbet af sommeren. Jeg ville elske at kunne hente alle de grøntsager, vi bruger ude i vores egen have. Jeg fik sået spinat og salat og gulerodsspirer i bedet, hvor hønsehuset var tidligere. Opad hækken er der sået morgenfruer og tallerkensmækkere og i resten af bedet er der plantet kartofler. Vi vander flittigt hver aften, så forhåbetlig sker der snart noget...


Højbedet skal bugne af ærter og grønne bønner, men indtil videre har jeg kun fået plantet en squashplante. Jeg skal lige have tid til at lave et plantestativ, som bønnerne og ærterne kan smyge sig opad, men materialerne er indkøbt, så det er bare at komme i gang. Både ærter og bønner sættes i blød natten over inden vi sår dem, så de kan få de bedste betingelser for at spire.



Blåbærbuskene blev også plantet ud og jeg havde fået fat i en syren, som blev plantet ved havegangen og fine geoginer til krukkerne foran huset.

Jeg nåede aldrig at komme i gang med det der forspiring, så jeg købte i weekenden tomatplanter,  agurkeplanter og to slags melon, som kom i kapilærkasserne inde i drivhuset... 





Så er jeg bare spændt på om der bliver noget at høste af inden for den nærmeste fremtid... Æbletræerne er også ved at springe ud og jeg er super nysgerrig på, hvilken sort det er, vi får. Jeg vil rigtig gerne have både et pære- og et kirsebærtræ (med de store kirsebær), men det må blive henad vejen, da vi lige skal vurdere, hvor vi kan frigøre plads til at plante nye træer. 

Næste år SKAL jeg være noget mere fremme i skoene med den forspiring, så jeg kan få gjort nytte af mine fine indkøbte frø. Indtil da, må jeg jo så nøjes med at gendyrke løg og så har jeg gemt nogle hvidløg, som jeg også gerne vil have i jorden, så vi har hvidløg til næste år... Jeg kan allerede mærke det griber om sig!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo