torsdag den 14. februar 2013

Blomkålsgratin med et twist...

En af mine favoritter, når vi skal lege vegetarer herhjemme er helt klart blomkålsgratin (selvom jeg nu plejer at putte skinke i det) Jeg har altid været stor fan af blomkål, det på trods af at jeg ofte har fået kål, der har smagt af sure sokker efter en tur i dampkurven, så er jeg altid vendt tilbage til blomkål, for den er så mild og rund i smagen, at du kan servere næsten alt til det og det vil passe perfekt!

I aften tænkte jeg, at der skulle en lille update på klassikeren til og jeg har længe savnet inspiration til hverdags maden til trods for, at jeg har stribevis af kogebøger stående - der skal jo også lidt viljestyrke til at åbne dem og ikke bare falde tilbage på de retter vi plejer at få... I dag tog jeg så springet og det var min kære Mr. Oliver, der kom til min redning med hans version af en lækker blomkålsgratin, for LÆKKER det var den! Jeg har stadig rester til en hær, så den står da vidst på rester i morgen aften...

Gratinen tog ikke lang tid at lave og burde egentlig høre ind under min "nem aftensmad" kategori, men jeg kan simpelthen ikke huske, hvor i rækken jeg er kommet til - den har dog fået etiketten, så den skulle være nem at finde sammen med de andre retter...

Nu hvor jeg har rost retten til skyerne, må jeg også hellere dele opskriften med jer alle, for i bliver da NØDT til at prøve den - hvis du bare er det mindste ligesom mig, så vil du også sætte stor pris på denne ret og så er den børnevenlig udover alle grænser... Det hjalp dog ikke så meget herhjemme, hvor den unge herre hellere ville have rugbrødsstænger og vindruer på tallerkenen... Hvad skal det dog ikke ende med???!!! Men nu til opskriften:


Blomkålsgratin med et twist

8 skiver pancetta (kan med fordel erstattes med serrano eller anden italiensk lufttørret skinke)
1 stort blomkålshoved
500g tørrede makaroni (jeg brugte pasta penne og derfor kun den halve mængde)
250g lagret cheddar (eller en pose gratineringsost fra Karoline med Cheddar, Samsø, Maadam og Mozzarella)
4 tykke skiver landbrød (eller ½ ciabattaflutes)
nogle kviste rosmarin
2 fed hvidløg (eller ½-1 tsk. hvidløgspulver)
250g cremefraiche
kogevand fra blomkålen

Start med at fordele pancetta/skinkestykkerne i en bradepande, der er stor nok til at rumme hele gratinen og stil den på den øverste rille i ovnen. Fjern de yderste blade fra blomkålen, skær den hårde del af stokken væk og del klen i kvarte. Kom dem i en gryde med stokken nedad sammen med pastaen over høj varme.
Hæld kogende vand over og kog evt. en kedel til. Slat vandet godt, rør rundt og kog det hele jf. anvisningerne på pasta emballagen. Læg låget delvist på.

Riv cheddaren i foodprocessoren og hæld det over i en skål. Du kan også bruge ost, der er revet på forhånd. Sæt den almindelige kniv i processoren, tag pancettaen/skinken ud af ovnen, lad den køle en smule og kom den derefter i foodprocessoren sammen med brødet, rosmarinbladene og en lille sjat olivenolie, til konsistensen bliver som grove brødkrummer.

Stil et dørslag over en stor skål til at fange kogevandet med og hæld pasta og blomkål i. Hæld dem over i bradepanden, hvor der har været pancetta/skinke i og bryd så småt blomkålen op med en tang eller en stor ske. Tilsæt ca. 4 dl kogevand, kvas de upillede hvidløg ned i (eller drys med pulveret), bland cremefraiche, og revet ost i og bryd blomkålen endnu mere op med tangen, mens det hele vendes rundet. Smag retten til. Konsistensen skal være let og løs, så tilsæt evt. mere pastavand, hvis du synes det er nødvendigt.

Jævn overfladen og drys brødkrummerne fra foodprocessoren over. Sæt fadet i ovnen på øverste rille i ca. 8 minutter eller til overfladen bobler og er gylden.

Server sammen med en lækker salat eller andre dampede grøntsager.

Bon appetit...

2 kommentarer:

  1. Åh, hvor ser den SKØN ud! Jeg skyndte mig faktisk at sætte blomkålsgratin på madplanen, men sprang alligevel denne opskrift over... jeg forsøger at spare lidt på kalorierne, og så er denne lækkerbisken vist ikke det bedste ;o) Men den ryger nu alligevel på inspirationslisten til en anden god gang :o)

    SvarSlet
  2. Tusind tak søde Camilla :D
    Uhh nej, kaloriefattig kan man ikke just sige denne er, da der både er brød, pasta, cremefraiche 18% OG ost i, men lækker det er den skisme... Jeg tror dog godt den kan fifles med, så den kan laves en del sundere - fx skifte cremefraiche ud med fromage frais, bruge en fedtreduceret ost og så proppe den med fuldkornspasta og fuldkornsbrød... Måske kunne det hjælpe lidt på det ;)

    SvarSlet

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...