Gå videre til hovedindholdet

Når hukommelsen svigter, må man have flere esser i ærmet...

Ja, jeg glemte at få sat en dej til koldthævning i aftes inden vi gik til køjs og så stod vi lige pludselig der tidligt i morges uden morgenbrød!

Mange ville sikkert bare lige smutte til den nærliggende bager efter rundstykker eller i netto efter en pose boller, men jeg synes simpelthen det var for åndssvagt at skulle ud og bruge penge, nu hvor jeg havde købt gær osv. i forvejen og det bare lå i køleskabet og gloede olmt på mig...

Når man er sulten og gerne vil have hjemmebag, så skal det jo også gå rimeligt stærkt og jeg ræsede igennem mine bagebøger for at finde det helt rigtige morgenbrød til os og faldt over en opskrift på smørbirkes/tebirkes i en af mine Amo bagebøger - der var stort set ingen hævetid og de var super hurtige at lave, så en hurtig beslutning blev taget og vi skulle så have birkes til morgenmad!


Vi ELSKER birkes herhjemme og selvom dette ikke var en bagerudgave, så var den absolut ikke ringe! Den skal prøves igen og næste gang giver jeg mig lidt bedre tid og får foldet dejen RIGTIG mange gange, så der kan komme lidt mere luft i den. Ellers havde den en god krumme, den var hverken for tung eller for smøragtig og den bette gut spiste med velbehag et helt birkes! Opskriften siger, at der skal komme 16 stk. ud af den dej, men jeg fik altså kun otte - hellere lidt større birkes siger jeg!

Amo's nemme Tebirkes
16 stk.

50g gær
1 dl mælk
300g hvedemel
100g smør el. margarine
25g sukker
½ tsk. salt

Pensling: 1 sammenpisket æg
Pynt: lyse birkes (eller mørke hvis du bedre kan lide det)

Opløs gæren i den kolde mælk og tilsæt lidt hvedemel. Herefter tilsættes salt og sukker samt de øvrige ingredienser. Slut af med det sidste hvedemel og ælt dejen glat og ensartet.
Lad dejen hvile sig et par minutter.

Rul herefter dejen ud til et stykke på 20x65 cm. Pensl overfladen med sammenpisket æg, fold sammen på den lange led, så der kommer 3 lag. Vend den sammenlagt dej, rul ud og gentag processen, hvis du gerne vil arbejde lidt mere luft ind i dejen, jeg gjorde det to gange, så der kom 6 lag i alt.

Vend til sidst den sammenlagte dej med bunden i vejret, pensel med æg på toppen og drys med birkes. Skær dejen ud i 16 lige store stykker (eller 8 hvis du er ligesom mig) og sæt stykkerne på en bageplade med bagepapir. Lad stykkerne hæve lunt til dobbelt størrelse mens ovnen forvarmer til 200 grader (varmluft)


Bag stykkerne i ca. 12 minutter og server lune med smør.

Bon appetit...

Kommentarer

 1. NO? Det sker bare ikke det her? Jeg MÅ, MÅ, MÅ jo bare lave dem her en dag. Jeg elsker selv birkes helt vildt, så de må så absolut afprøves. UUuhm.

  Godt du fik reddet søndagen søde Agnethe :) Ingen søndag uden hjemmebag :)

  SvarSlet
 2. Super nemt lyder det...lige noget for et bage-analfabet som mig...og næsten ingen hævning...weee.

  Sejt at du var fast besluttet på at gennemfører en bagning...selv var jeg nok rendt til bageren eller havde taget havregrød i stedt, ha ha ;O)

  SvarSlet
 3. Kristine: Jo jo den er god nok ;) og de er Så lækre! Jeg lover dig, du bliver næsten afhængig :P Det er bare typisk mig, at stå der søndag morgen med håret i postkassen, men det sker IKKE på næste søndag :P

  Frøken Jensen: Det ER supernemt :D Tror sagtens du lige kan smække sådan en omgang sammen, jeg så nemlig godt din fødselsdagsbrunch, så jeg ved du kan bage ;) Se havregrød er næsten hverdags-morgenmad herhjemme og det gider vi ik i weekenden, så hellere smøge ærmerne op og sætte fingrene i dejen for at undgå de alt for dyre og alt for små bagerrundstykker ;)

  SvarSlet

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære indlæg fra denne blog

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

3. December - Historien om julesokken...

Er julesokken også en tradition hjemme hos jer? Hos min familie har det været en tradition lige siden jeg kan huske og bliver også en tradition, som videreføres til min søn. Det er simpelthen så hyggeligt, at der hver morgen fra d. 1 til d. 24 december er små gaver i sokken fra Julemanden/Julenissen (forudsat at du selvfølgelig har sat grød op til nissen eller småkager og mælk frem til julemanden...) Helt tilbage fra min barndom kan jeg huske forventningens glæde fra dag til dag - hvad var der mon i sokken næste dag... Pakkerne blev åbnet ved morgenbordet, mens vi hørte Morgennisserne i radioen og spiste vores morgenmad inden det blev tid til skole - ihh det var tider! Traditionen med julesokken kender vi nok bedst fra amerikanske film, men selv inden Hollywood slog klørene i julesokken, var der kendte historier omkring dennes oprindelse - den mest velkendte af dem alle må nok siges at være legenden om Den fattige mand og hans tre døtre: " For meget længe siden, levede der