Når hukommelsen svigter, må man have flere esser i ærmet...

Ja, jeg glemte at få sat en dej til koldthævning i aftes inden vi gik til køjs og så stod vi lige pludselig der tidligt i morges uden morgenbrød!

Mange ville sikkert bare lige smutte til den nærliggende bager efter rundstykker eller i netto efter en pose boller, men jeg synes simpelthen det var for åndssvagt at skulle ud og bruge penge, nu hvor jeg havde købt gær osv. i forvejen og det bare lå i køleskabet og gloede olmt på mig...

Når man er sulten og gerne vil have hjemmebag, så skal det jo også gå rimeligt stærkt og jeg ræsede igennem mine bagebøger for at finde det helt rigtige morgenbrød til os og faldt over en opskrift på smørbirkes/tebirkes i en af mine Amo bagebøger - der var stort set ingen hævetid og de var super hurtige at lave, så en hurtig beslutning blev taget og vi skulle så have birkes til morgenmad!


Vi ELSKER birkes herhjemme og selvom dette ikke var en bagerudgave, så var den absolut ikke ringe! Den skal prøves igen og næste gang giver jeg mig lidt bedre tid og får foldet dejen RIGTIG mange gange, så der kan komme lidt mere luft i den. Ellers havde den en god krumme, den var hverken for tung eller for smøragtig og den bette gut spiste med velbehag et helt birkes! Opskriften siger, at der skal komme 16 stk. ud af den dej, men jeg fik altså kun otte - hellere lidt større birkes siger jeg!

Amo's nemme Tebirkes
16 stk.

50g gær
1 dl mælk
300g hvedemel
100g smør el. margarine
25g sukker
½ tsk. salt

Pensling: 1 sammenpisket æg
Pynt: lyse birkes (eller mørke hvis du bedre kan lide det)

Opløs gæren i den kolde mælk og tilsæt lidt hvedemel. Herefter tilsættes salt og sukker samt de øvrige ingredienser. Slut af med det sidste hvedemel og ælt dejen glat og ensartet.
Lad dejen hvile sig et par minutter.

Rul herefter dejen ud til et stykke på 20x65 cm. Pensl overfladen med sammenpisket æg, fold sammen på den lange led, så der kommer 3 lag. Vend den sammenlagt dej, rul ud og gentag processen, hvis du gerne vil arbejde lidt mere luft ind i dejen, jeg gjorde det to gange, så der kom 6 lag i alt.

Vend til sidst den sammenlagte dej med bunden i vejret, pensel med æg på toppen og drys med birkes. Skær dejen ud i 16 lige store stykker (eller 8 hvis du er ligesom mig) og sæt stykkerne på en bageplade med bagepapir. Lad stykkerne hæve lunt til dobbelt størrelse mens ovnen forvarmer til 200 grader (varmluft)


Bag stykkerne i ca. 12 minutter og server lune med smør.

Bon appetit...

Kommentarer

 1. NO? Det sker bare ikke det her? Jeg MÅ, MÅ, MÅ jo bare lave dem her en dag. Jeg elsker selv birkes helt vildt, så de må så absolut afprøves. UUuhm.

  Godt du fik reddet søndagen søde Agnethe :) Ingen søndag uden hjemmebag :)

  SvarSlet
 2. Super nemt lyder det...lige noget for et bage-analfabet som mig...og næsten ingen hævning...weee.

  Sejt at du var fast besluttet på at gennemfører en bagning...selv var jeg nok rendt til bageren eller havde taget havregrød i stedt, ha ha ;O)

  SvarSlet
 3. Kristine: Jo jo den er god nok ;) og de er Så lækre! Jeg lover dig, du bliver næsten afhængig :P Det er bare typisk mig, at stå der søndag morgen med håret i postkassen, men det sker IKKE på næste søndag :P

  Frøken Jensen: Det ER supernemt :D Tror sagtens du lige kan smække sådan en omgang sammen, jeg så nemlig godt din fødselsdagsbrunch, så jeg ved du kan bage ;) Se havregrød er næsten hverdags-morgenmad herhjemme og det gider vi ik i weekenden, så hellere smøge ærmerne op og sætte fingrene i dejen for at undgå de alt for dyre og alt for små bagerrundstykker ;)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Andre har også læst