lørdag den 14. maj 2011

Boller op, boller ned...

Nej, det er ikke fastelavnsboller... Det er vidst også lidt rigeligt sent at være ude med den slags nu, nææ jeg skulle såmænd bare lige prøvet et par opskrifter af fra en kogebog, inden den skal afleveres på biblioteket igen (mit ynglingssted at "shoppe" kogebøger!).

Kogebogen er Birgitte Escherichs 'Køkkenkræs og kloge kontanter' og er en rigtig god guide til at spare penge i hverdagen på maden og få det meste ud af det, du køber ind. Der var dog kun et fåtal af opskrifter, som tiltalte mig og derfor bliver det ikke en af de utallige kogebøger, der kommer til at stå på mine hylder (ja jeg har flere...)

To af opskrifterne jeg har fået prøvet af er henholdsvis på Bananboller med rosiner og nødder og Gulerodsbrød med chokolade, som jeg også vil dele med jer her. Jeg har haft en positiv oplevelse med begge slags boller, dog bryder jeg mig ikke om rosiner i hverken min varme mad eller i mit bagværk, så de blev erstattet med tranebær, hvilket fungerede ganske glimrende, hvis jeg selv skal sige det og så manglede jeg lige en banan, så der røg et revet æble i også - der skal man så lige huske, at der ikke skal nær så meget mel i, som hvis du havde haft den ekstra banan! Mine boller blev ret bastande af det, men smagte fortrinligt!

Bananboller med tranebær og nødder

10 stk.

 
Ingredienser
5 overmodne bananer
1/4 pakke gær (12½ g)
1 spsk. flydende honning
6 dl hvedemel
3 dl grahamsmel
1 dl tranebær (eller rosiner)
1 dl hasselnødder

Mos bananerne, så de nærmest bliver flydende. Opløs gær og honning i bananmosen.
Ælt mel, tranebær og grofthakkede nødder i. Lad dejen hæve i mindst 8 timer på køl.
Ælt dejen igennem og form den til 10 boller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i 1 time. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.


Gulerodsbrød med chokolade

1 brød eller 10 boller

Ingredienser:
100g mørk eller lys chokolade
200g gulerod
1/4 pakke gær (12½ g)
4 dl vand
1 spsk. salt
3 spsk. honning
1 tsk. stødt kardemomme
300g havregryn
300g hvedemel

Hak chokoladen i små stykker og riv guleroden groft. Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt, honning, chokolade, gulerod, kardemomme og havregryn og rør det hele godt sammen.
Ælt melet i og lad dejen hæve i mindst 8 timer på køl.
Tag dejen ud og ælt den igennem. Form den til et brød eller 10 boller. Sæt det på en bageplade med bagepapir og lad det efterhæve i 1 time. Bag det i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter.

Bon appetit og god bagelyst...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...