Gå videre til hovedindholdet

Boller op, boller ned...

Nej, det er ikke fastelavnsboller... Det er vidst også lidt rigeligt sent at være ude med den slags nu, nææ jeg skulle såmænd bare lige prøvet et par opskrifter af fra en kogebog, inden den skal afleveres på biblioteket igen (mit ynglingssted at "shoppe" kogebøger!).

Kogebogen er Birgitte Escherichs 'Køkkenkræs og kloge kontanter' og er en rigtig god guide til at spare penge i hverdagen på maden og få det meste ud af det, du køber ind. Der var dog kun et fåtal af opskrifter, som tiltalte mig og derfor bliver det ikke en af de utallige kogebøger, der kommer til at stå på mine hylder (ja jeg har flere...)

To af opskrifterne jeg har fået prøvet af er henholdsvis på Bananboller med rosiner og nødder og Gulerodsbrød med chokolade, som jeg også vil dele med jer her. Jeg har haft en positiv oplevelse med begge slags boller, dog bryder jeg mig ikke om rosiner i hverken min varme mad eller i mit bagværk, så de blev erstattet med tranebær, hvilket fungerede ganske glimrende, hvis jeg selv skal sige det og så manglede jeg lige en banan, så der røg et revet æble i også - der skal man så lige huske, at der ikke skal nær så meget mel i, som hvis du havde haft den ekstra banan! Mine boller blev ret bastande af det, men smagte fortrinligt!

Bananboller med tranebær og nødder

10 stk.

 
Ingredienser
5 overmodne bananer
1/4 pakke gær (12½ g)
1 spsk. flydende honning
6 dl hvedemel
3 dl grahamsmel
1 dl tranebær (eller rosiner)
1 dl hasselnødder

Mos bananerne, så de nærmest bliver flydende. Opløs gær og honning i bananmosen.
Ælt mel, tranebær og grofthakkede nødder i. Lad dejen hæve i mindst 8 timer på køl.
Ælt dejen igennem og form den til 10 boller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i 1 time. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.


Gulerodsbrød med chokolade

1 brød eller 10 boller

Ingredienser:
100g mørk eller lys chokolade
200g gulerod
1/4 pakke gær (12½ g)
4 dl vand
1 spsk. salt
3 spsk. honning
1 tsk. stødt kardemomme
300g havregryn
300g hvedemel

Hak chokoladen i små stykker og riv guleroden groft. Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt, honning, chokolade, gulerod, kardemomme og havregryn og rør det hele godt sammen.
Ælt melet i og lad dejen hæve i mindst 8 timer på køl.
Tag dejen ud og ælt den igennem. Form den til et brød eller 10 boller. Sæt det på en bageplade med bagepapir og lad det efterhæve i 1 time. Bag det i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter.

Bon appetit og god bagelyst...

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Sprødstegte Kyllingebryster a´la Jamie Oliver

Sprødstegte Kyllingebryster (2 pers.) Ingredienser 1 fed hvidløg 1 usprøjtet citron (økologisk) 6 sprøde kiks af typen cream crackers (kan fås i Superbest) 25g smør 4 stilke bredbladet persille (STILKE IKKE STÆNGLER) havsalt og friskkværnet peber 2 store spsk. hvedemel 1 stort æg, helst økologisk 2 kyllingbryster uden skind, helst økologiske olivenolie Fremgangsmåde: Pil hvidløget og riv citronen på den fine side af rivejernet. Kom kiksene i en foodprocessor sammen med smør, hvidløg, persille (både blade og stilke), citronskal og et godt drys salt og peber. Lad maskinen køre til blandingen minder om fine, lidt fedtede krummer; hæld krydderraspen op i en tallerken. Hæld melet i en anden tallerken. Slå ægget ud i en flad skål og pisk det let sammen med en gaffel. Rids forsigtigt undersiden af kyllingbrysterne med en skarp kniv, læg et stykke husholdningsfilm over hvert bryst og bank det fladere med bunden af en stegepande eller lignende tungt. Vend først omh