Gå videre til hovedindholdet

Danske vikinger...

Fulde af kraft, dog knapt så plyndringsbegærlige og morderiske og lige til at sætte tænderne i... Det er hvad jeg har brugt dagen på at lave i dag...

Fredag er nemlig blevet udråbt til den dag, hvor vi får hjemmebagte boller med pålæg til aftensmaden. Det er dejlig nemt, når man har en mand, som hver anden fredag først har fri kl. 18 - så skal jeg nemlig ikke stå og knokle med varm mad i køkkenet og alligevel får vi lidt lækkert at mæske os i...

Jeg fik jo to herlige bagebøger i julegave og jeg har jo taget hul på den ene, da jeg bagte Honey and ale bread og denne lækre bolleopskrift er fra selv samme bog - Byens bedste brød

Personligt synes jeg det er en super lækker bolle - jeg har selv piftet opskriften lidt op med lidt alternativ mel, da jeg bare ikke kunne opdrive almindelig rugmel nogen af de steder, jeg handlede ind, så dette har jeg prøvet at kompensere for på anden vis... Gengivet her er opskriften i dens oprindelige form og har jeg gjort noget anderledes eller brugt andre produkter, vil det være markeret med en stjerne og forklaret under opskriften...

Danske vikinger
Til 8-10 boller skal du bruge:

12 g gær
2 dl vand
1 1/4 dl mørk øl (jeg brugte en Royal Stout)
1 tsk. salt
1 tsk. honning
250g hvedemel *
170g rugmel**
25g blødt smør

Dag 1: Rør gæren ud i vand og øl i en skål. Tilsæt honning og lidt mel og derefter salt. Rør herefter resten af melet i lidt efter lid og ælt smøret i dejen.
Du kan også bruge røremaskinen; opløs gæren i vand og øl, tilsæt honning, lidt mel, salt, derefter resten af melet og kør så dejen på maskinen i ca. 5 minutter. Tilsæt smørret. Ælt dejen i hånden eller på maskine i 5 minutter, til den er ensartet og slipper skålen eller bordet. Stil dejen til hævning med et fugtigt klæde overi  køleskabet til næste morgen.

Dag 2: Tag forsigtigt dejen ud af skålen og del den i 8-10 stykker. Tril dem runde og lav et lille mønster i dem med en kniv (fx et kryds el. lign)
Lad dem efterhæve i 1½-2 timer på en bageplade med bagepapir til dobbeltstørrelse.

Varm ovnen op til 230 grader med en bradepande i bunden. Sæt brødene i midten af ovnen, hæld 1 dl vand i bradepanden i bunden, skru ned for varmen til 200 grader. Bag de danske vikinger i 12-15 minutter.

Bagetrick Hvis du ønsker at bage bollerne samme dag øges gærmængden til 20g, lad dejen hvile ½ time, slå bollerne op og lad dem hæve i ca. 2 timer. Dejen kan også formes til ét stort brød, men bagetiden øges 35 minutter...

* Jeg brugte lidt mere mel - ca. 350g, jeg skriftede 125g alm. hvedemel ud med italiensk hvedemel, som er super lækkert at bage med og giver en dejlig krumme...
** Da jeg ikke kunne støve en alm. rugmel op nogen steder, så jeg mig nødsaget til at bruge en fuldkornsrugmel i stedet og den kræver lidt mere hvedemel, men resultatet blev godt. Næste gang vil jeg nu prøve om jeg ikke kan finde en alm. rugmel...

Bon appetit...

Kommentarer

  1. jeg må simpelhen snart igang med at bage!!

    SvarSlet
  2. Jeg har givet dig en award for din kreativitet og meget flotte kager - ja, og dine ideer til mad generelt! Det er altid så hyggeligt at klikke ind på din blog, Agnethe!

    Hvis du tager imod awarden, skal du vælge 5 blogs,som du tildeler en Award.
    Dernæst skal du på din blog skrive, at du har modtaget den af mig. Billedet kan du kopiere fra min blog. Hvis ikke, vil jeg stadig gerne have lov at nominere dig ;-)

    SvarSlet
  3. Ja, Lene, du må bare i gang ;) Denne opskrift er super lækker i hvert fald, så der kan du jo godt begynde...

    SvarSlet
  4. Kære søde Anja...
    Tusind tusind tak for den fine award! Det er bare SÅ dejligt, at du er glad for at følge med her hos mig og jeg vil med stor glæde og ære modtage awarden :)

    SvarSlet

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære indlæg fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Sprødstegte Kyllingebryster a´la Jamie Oliver

Sprødstegte Kyllingebryster (2 pers.) Ingredienser 1 fed hvidløg 1 usprøjtet citron (økologisk) 6 sprøde kiks af typen cream crackers (kan fås i Superbest) 25g smør 4 stilke bredbladet persille (STILKE IKKE STÆNGLER) havsalt og friskkværnet peber 2 store spsk. hvedemel 1 stort æg, helst økologisk 2 kyllingbryster uden skind, helst økologiske olivenolie Fremgangsmåde: Pil hvidløget og riv citronen på den fine side af rivejernet. Kom kiksene i en foodprocessor sammen med smør, hvidløg, persille (både blade og stilke), citronskal og et godt drys salt og peber. Lad maskinen køre til blandingen minder om fine, lidt fedtede krummer; hæld krydderraspen op i en tallerken. Hæld melet i en anden tallerken. Slå ægget ud i en flad skål og pisk det let sammen med en gaffel. Rids forsigtigt undersiden af kyllingbrysterne med en skarp kniv, læg et stykke husholdningsfilm over hvert bryst og bank det fladere med bunden af en stegepande eller lignende tungt. Vend først omh