Gå videre til hovedindholdet

Aftensmadsboller

Lidt ligesom jeg nu er begyndt regelmæssigt at bage brød søndag morgen til vores morgenmad, så pønser jeg lidt på, at der også skal bages friskt brød til aftensmaden hver anden fredag. Dette er nemlig den dag, hvor husbonden arbejder sent og så er det nu rarest at stå med noget nemt til aftensmaden. Det må man sige, at boller med pålæg og gnavegrønt er! Plus det kan indtages foran tv'et, hvis vi bare har brug for at stene alle mand...

Jeg er vild med ordningen - det giver mig også en mulighed for at bage nogle lidt grovere boller med lidt mere gods i, nu hvor det er til et aftensmåltid og måske endda kaste mig over surdejsbagningen igen. Det er dog ikke sket denne gang. Fredag var det nemme luftige boller fra FDB's side "Vi skal spise", der stod på menuen og de var altså både super nemme og super lækre! De mættede virkelig godt og jeg tror det godt kunne gå hen og blive en af favoritterne herhjemme...

Dele opskriften? Jo selvfølgelig da, her kommer den:

Luftige boller
(8 stk.)

1 dl kogende vand
2 dl mælk
25g gær
½ tsk. salt
1 spsk. rapsolie
1 dl fuldkornshvedemel
ca. 5 dl hvedemel

Begynd med at måle alle ingredienserne af og læg bagepapir på bagepladen.
Kog vandet i elkedlen og hæld 1 dl. op af det kogende vand i en stor skål eller skålen til røremaskinen. Tilsæt dernæst mælken og rør lidt rundt. Mærk efter med en finger om væsken er for varm. Er væsken lun, er den klar til gæren. Smuldr gæren ned i væsken og rør til gæren er opløst.

Kom herefter fuldkornshvedemelet i væsken. Rør godt og tilsæt salt og olie. Herefter røres hvedemelet i lidt efter lidt og dejen æltes godt igennem. Sæt dejen til hævning i 20-30 minutter.

Efter hævningen rulles dejen ud til en pølse, som deles i 8 stykker. Form så 8 boller og læg dem på bagepladen. Dæk bollerne til med et viskestykke og lad dem hæve i ca. 15-30 minutter.

Tænd ovnen på 20 grader. Pensl bollerne med mælk efter hævningen og drys evt. med lidt kerner, frø eller flager alt efter hvad du har lyst til. Jeg dryssede med lækre speltflager. Bag bollerne i ovnen ca. 12-15 minutter, de skal være gyldne, så prøv med en strikkepind eller kødnål om de er gennembagte.

Bon appetit...


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo