onsdag den 7. september 2011

Hjemmebagte birkes og briocher

Puhh dette indlæg har godt nok været længe undervejs! Jeg synes hele tiden, at jeg har fået nye ting, der lige skulle skrives om først og det er jo LÆNGE siden jeg prøvede opskrifterne af... Men nu skal det være og så må i glæde jer over, at der trods alt er opskrifter med...

Hjemmebagte birkes (opskriften har jeg fået af min svigermor)
100g smeltet smør
1 dl mælk
50g gær
1 æg
½ tsk. groft salt
1 tsk. sukker
125g hytteost (kvark kan også bruges)
350g mel
Pynt: Birkes (lys eller mørk)

Smelt smørret og bland det i den kølige mælk. Når blandingen er lunken (håndvarm) opløses gæren heri. Tilsæt herefter lidt af melet, dernæst hytteost, salt og sukker. Rør ægget i og tilsæt resten af melet. Ælt dejen godt og rul den ud til en rektangel. Fold herefter den side længst væk fra dig selv ind mod midten og fold herefter siden tættest på dig over den, således du nu har 3 lag dej. Skær dernæst den lange rektangel i 4-5 firkanter (alt efter hvor lang rektanglen er) og del disse firkanter skråt over til trekanter. Pensl med vand og drys med lys eller mørk birkes.

Bag birkesene i ovnen ved 225 grader i 12-15 minutter. Køl dem lidt af inden de serveres lune med smør til...


Tip: Halvér mængden af gær og lad dejen hvile natten over i køleskabet, så kan du bage friske birkes til morgenmad dagen efter...

Briocher (16 stk.)
20g gær
2 tsk. sukker
½ tsk. salt
½ dl lunken vand (37 grader)
6 æg
ca. 450g hvedemel
200g smør (stuetemperatur)
lidt mel til at ælte med
1 æg
lidt koldt vand.

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt lidt af melet før sukker og salt tilsættes. Put æggene i blandingen og rør det hele godt sammen. Tilsæt melet lidt efter lidt, til dejen er blød og fin. Pisk i smørret og ælt det derefter ind i dejen. Det tager lidt tid og du får brug for lidt mere mel. Ælt smørret ind i dejen til dejen er glat og smidig.  

Sæt dejen på køl til næste dag.

Tril 48 små kugler af dejen (eller 16 hvis du vil have den hurtige version) Smør muffin forme (jeg brugte mine af silikone og de fungerede fint selvom der i opskriften anvendes en fast form med 16 huller)  grundigt med smør og kom 3 små kugler i hver. Lad briocherne hæve i 20 minutter.

Pisk 1 æg med 2 spsk. koldt vand og pensl briocherne.

Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter. Lad dem køle lidt af og servér dem lune med koldt smør og marmelade...

Bon appetit...


2 kommentarer:

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...