Gå videre til hovedindholdet

Hjemmebagte birkes og briocher

Puhh dette indlæg har godt nok været længe undervejs! Jeg synes hele tiden, at jeg har fået nye ting, der lige skulle skrives om først og det er jo LÆNGE siden jeg prøvede opskrifterne af... Men nu skal det være og så må i glæde jer over, at der trods alt er opskrifter med...

Hjemmebagte birkes (opskriften har jeg fået af min svigermor)
100g smeltet smør
1 dl mælk
50g gær
1 æg
½ tsk. groft salt
1 tsk. sukker
125g hytteost (kvark kan også bruges)
350g mel
Pynt: Birkes (lys eller mørk)

Smelt smørret og bland det i den kølige mælk. Når blandingen er lunken (håndvarm) opløses gæren heri. Tilsæt herefter lidt af melet, dernæst hytteost, salt og sukker. Rør ægget i og tilsæt resten af melet. Ælt dejen godt og rul den ud til en rektangel. Fold herefter den side længst væk fra dig selv ind mod midten og fold herefter siden tættest på dig over den, således du nu har 3 lag dej. Skær dernæst den lange rektangel i 4-5 firkanter (alt efter hvor lang rektanglen er) og del disse firkanter skråt over til trekanter. Pensl med vand og drys med lys eller mørk birkes.

Bag birkesene i ovnen ved 225 grader i 12-15 minutter. Køl dem lidt af inden de serveres lune med smør til...


Tip: Halvér mængden af gær og lad dejen hvile natten over i køleskabet, så kan du bage friske birkes til morgenmad dagen efter...

Briocher (16 stk.)
20g gær
2 tsk. sukker
½ tsk. salt
½ dl lunken vand (37 grader)
6 æg
ca. 450g hvedemel
200g smør (stuetemperatur)
lidt mel til at ælte med
1 æg
lidt koldt vand.

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt lidt af melet før sukker og salt tilsættes. Put æggene i blandingen og rør det hele godt sammen. Tilsæt melet lidt efter lidt, til dejen er blød og fin. Pisk i smørret og ælt det derefter ind i dejen. Det tager lidt tid og du får brug for lidt mere mel. Ælt smørret ind i dejen til dejen er glat og smidig.  

Sæt dejen på køl til næste dag.

Tril 48 små kugler af dejen (eller 16 hvis du vil have den hurtige version) Smør muffin forme (jeg brugte mine af silikone og de fungerede fint selvom der i opskriften anvendes en fast form med 16 huller)  grundigt med smør og kom 3 små kugler i hver. Lad briocherne hæve i 20 minutter.

Pisk 1 æg med 2 spsk. koldt vand og pensl briocherne.

Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter. Lad dem køle lidt af og servér dem lune med koldt smør og marmelade...

Bon appetit...


Kommentarer

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære indlæg fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Nyt fra symaskinen - sommertøj skal der til - del 17

Med sommervejret er lysten til at sy sommertøj kommet bragende og det er i den anledning blevet til nyt sommertøj til både mig og mindstebarnet. Det meste er syet efter mønster, men jeg har også fundet inspiration hos Johanne Kohlmetz (som i øvrigt lige har udgivet en fin bog, som jeg har planer om at give mig selv i fødselsdagsgave) og for nylig er jeg begyndt at følge en gruppe af norske sy-piger på Instagram, som også laver enormt meget fint ud af genbrugsstof (duge, gardiner, sengetøj m.v.) og jeg synes det er helt fantastisk! Det har givet mig blod på tanden til at sy lidt mere i fast stof end jeg tidligere har gjort. Ikke kun til mindstebarnet, men også til mig selv... Først vil jeg lige vise jer mit første forsøg på at sy en etagenederdel: Nederdelen er syet i en lækker viscose som er købt hos Stoff og Stil og mønstret er også derfra. Jeg er meget tilfreds med den og så er jeg vild med farven! Nu skal jeg bare finde ud af, hvad jeg vil bruge den rest, der er tilovers til... Je