1-2-3 KÆRNEMÆLK

Kender i det der med, at der i en opskrift lige skal bruges 2,5 dl kærnemælk og så står resten af den liter, man er nødt til at købe, bare og griner af en i køleskabet til den bliver dårlig? Ihh hvor er det sket for mig et utal af gange. Færrest gange om sommeren, for der kan det altid bruges i koldskål, men her om vinteren synes jeg dælme, det er svært at få brugt den der ret så store rest. Det går mig på, fordi det er så stort et spild af gode råvarer og denne gang satte jeg mig for, at resten SKULLE bruges, hvis jeg købte en kærnemælk.

Jeg skulle bruge kærnemælken i pandekagerne til Elias' fødselsdagsbrunch


Opskriften har jeg fra Newyorkerbyhearts kogebog:

150g hvedemel
3 tsk. bagepulver
2 tsk. rørsukker
½ tsk. salt
4½ dl kærnemælk
2 æg
3 spsk. smør, smeltet

lidt smør til bagning.

Bland mel, bagepulver, sukker og salt sammen i en skål. Pisk mælk, kærnemælk, æg og det smeltede smør sammen i en anden skål. Hæld de tørre ingredienser i de våde, rør med lette tag, til de tørre ingredienser er gennemvædet. Der må godt være klumper i dejen og den skal være ret tyk.

Smelt lidt smør på en pande og hæld dejen på. Hvor mange du kan bage ad gangen afhænger af størrelsen på din pande. Jeg kunne bage 3 stk. ad gangen på min største pande (26 cm) Når dejen begynder at boble op er det tid til at vende dine pandekager. Bag dem færdige på den anden side, læg dem på en tallerken og hold dem varme til de skal serveres.

Tilbehør kan være alt hvad hjertet begærer.


Det næste jeg fik lyst til var at afprøve en vaffelopskrift og jeg fandt ud af, hvor meget kærnemælk hæver dejen i sig selv... Jeg brugte en almindelig vaffelopskrift og vaflerne blev super lækre omend ret bløde...


Vafler (10 stk.)
250g hvedemel
½ tsk. salt
1 spsk. sukker
½ liter mælk (kærnemælk)
4 æg
smør til bagning

Pisk mel, salt, sukker og mælken til en jævning. Pisk æggene let sammen og rør dem i. Lad dejen stå køligt i ½ time.
Smelt smørret til bagningen og pensl vaffeljernet med lidt af den smeltede smør.
Hæld en passende mængde dej på vallejernet, luk og bag til vaflen er gylden og lækker. Læg den på en tallerken og fortsæt processen. Spises med marmelade, sukkerdrys eller noget helt tredje...

Og det sidste der kom ud af min hele liter kærnemælk var en lækker omgang boller, som jeg fandt opskriften til på siden af kærnemælkskartonen! Altså det var oprindeligt en opskrift på brød, men vi er ikke så gode til det der skrivebrød herhjemme medmindre det er rugbrød, så det blev til boller i stedet...


Kærnemælksboller (10 stk.)

1,75 dl vand
50g 5-kornsblanding
1/4 dl appelsinjuice
1,25 dl kærnemælk
25g gær
1 tsk. sukker
1 tsk. groft salt
1 spsk. rapsolie
600g hvedemel

Lun vandet og 5-kornsblandingen. Tilsæt juice og kærnemælk og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser, men hold lidt af melet tilbage til æltning.
Slå dejen godt sammen og form det til boller. Lad dem hæve tildækket mindst ½ time. Bag bollerne midt i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.

Det var så den liter kærnemælk og det holdt os kørende gennem en fødselsdag, en våd og kold søndag OG gav os lækre eftermiddagsboller, som holdt sig en hel uge! Det kan godt være jeg skulle bruge det der kærnemælk noget mere - det giver en helt anden struktur og lækkerhed til bagværket og så fik jeg et tip på Instagram om, at det smager super godt sammen med appelsinjuice?

Hvad er dine erfaringer med kærnemælk?


Kommentarer

 1. Ja, jeg kender det kun alt for godt! Jeg skal i morgen bruge én spiseske kærnemælk! Så skal der altså tænkes igennem ;o) Som jeg nævnte en dag, så tror jeg, at jeg prøver at se om nogle af drengene vil drikke det som det er. Jeg kan ikke, men måske de kan lide det :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhh jeg håber de kan lide det - jeg kunne godt drikke det på et tidspunkt, men nu er det som om det minder mig for meget om drikkeyoghurt, som jeg heller ikke bryder mig om... Jeg fik et fif om, at det skulle smage godt sammen med appelsinjuice?!

   Slet
 2. Ellers kan det fryses i isterningeposer - 6 isterninger = 1 dl :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ahh ja, det var slet ikke nogen dårlig idé - jeg troede bare at sådan en kærnemælk ville blive grynet af det, men det skal da prøves næste gang, så jeg ikke patout skal have brugt det hele i løbet af en uge! :D

   Slet

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære indlæg