Gå videre til hovedindholdet

Hjemmelavet blomkålsgratin

Så gik der lige mormor i den herhjemme - jeg fik lyst til blomkålsgratin og ikke en af de der færdigkøbte fra frost! Jeg har før forsøgt mig med Arlas opskrift, men synes jeg trængte til lidt noget andet og så skulle det bare være enkelt! Nåå ja og så skulle den også lige egne sig til at lave i stor størrelse fordi vi skulle være mange til at spise... Planerne blev dog lavet om i løbet af ugen og vi måtte skubbe gratinen og så kunne jeg ikke lave mindre end til 4 personer, hvilket var mere end rigeligt til at fylde mit store lasagnefad plus 4 at mine cocotter fra Le Creuset...

Den opskrift jeg fandt kommer fra en kogebog jeg har fået forærende og haft stor brug af - Den store LET OG LÆKKERT kogebog - og jeg kan varmt anbefale den. Gratinen er simpelthen fløjelsblød, selvom jeg bare brugte mælk (dog sødmælk) i stedet for fuld fed fløde og så undlod jeg at putte skinkestrimler i den, som mange ellers gør. Jeg ristede dem på panden og puttede dem ovenpå - sprødheden herfra og så den bløde gratin med lækker crispy overflade var bare en perfekt kombination! Så i skal da ikke snydes for opskriften heller...


Hjemmelavet blomkålsgratin
(4 pers)

Du skal bruge:
1 stort blomkålshoved
35g smør
75g mel
3 dl blomkålsvand
2½ dl fløde eller mælk
4 æg
salt og peber
rasp

Del blomkålen i buketter og rens den. Kog dem i 5 minutter i letsaltet vand.
Smelt smørret i en gryde og rør det sammen med melet. Spæd op med kogende blomkålsvand og fløde eller mælk. Kog igennem nogle minutter mens du rører.

Tag gryden af varmen og pisk æggeblommerne i.

Pisk æggehviderne stive og vend halvdelen af æggehviderne i æggeblommemassen sammen med blomkålsbuketterne. Smag til med salt og peber. Kom resten af de piskede hvider i og vend det sammen. Kom blandingen  et smurt og raspdrysset ovnfast fad.

Drys med rasp og bag gratinen nederst i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time. Server evt. med ristet skinke, flutes og/eller en grøn salat.

Tip: Blomkålen i denne opskrift kan også erstattes med både broccoli og rosenkål, hvis du bedre kan lide det.

Kommentarer

  1. Det lyder lækkert, og så må jeg altså bare kommentere på den søde "gryde", som du har lavet gratinen i! Den er da kær!

    SvarSlet
  2. Det var bare RIGTIG lækkert - ELSKER sådan en luftig og let gratin, hvor der så dukker et stykke blomkål op, der stadig er bid i! Det er bare det bedste ;)

    Tak :D Det er en Le Creuset Cocotte og de er ret dyre, hvis du spørger mig! Men de var usædvanlig godt tilbud på et tidspunkt og så købte jeg altså nogle stykker... Man kan få nogle der ligner i lækre farver hos Søstrene Grene til en meget mere overkommelig pris, men hvor gode de er, skal jeg ikke kunne sige ;)

    SvarSlet
  3. Uha, det lyder lækkert! Gratin er noget af det, som jeg ikke rigtig har fået ind i mine "madlavevaner".

    SvarSlet
  4. Le Creuset er altså også flot!

    SvarSlet
  5. Tak Anita - det er SLET ikke svært, du skulle tage at kaste dig ud i det :) Du vil ikke fortryde det... ;)

    SvarSlet
  6. Anja: Ihh ja, du har så evigt ret! Elsker Le Creuset og havde hele køkkenet fyldt med det, hvis det ikke var så pokkers dyrt!

    SvarSlet

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære indlæg fra denne blog

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Sprødstegte Kyllingebryster a´la Jamie Oliver

Sprødstegte Kyllingebryster (2 pers.) Ingredienser 1 fed hvidløg 1 usprøjtet citron (økologisk) 6 sprøde kiks af typen cream crackers (kan fås i Superbest) 25g smør 4 stilke bredbladet persille (STILKE IKKE STÆNGLER) havsalt og friskkværnet peber 2 store spsk. hvedemel 1 stort æg, helst økologisk 2 kyllingbryster uden skind, helst økologiske olivenolie Fremgangsmåde: Pil hvidløget og riv citronen på den fine side af rivejernet. Kom kiksene i en foodprocessor sammen med smør, hvidløg, persille (både blade og stilke), citronskal og et godt drys salt og peber. Lad maskinen køre til blandingen minder om fine, lidt fedtede krummer; hæld krydderraspen op i en tallerken. Hæld melet i en anden tallerken. Slå ægget ud i en flad skål og pisk det let sammen med en gaffel. Rids forsigtigt undersiden af kyllingbrysterne med en skarp kniv, læg et stykke husholdningsfilm over hvert bryst og bank det fladere med bunden af en stegepande eller lignende tungt. Vend først omh