Gå videre til hovedindholdet

3 slags surdej

Som surdejs-jomfru synes jeg ikke, at jeg havde lyst til at kaste mig ud i en alt for avanceret og tidskrævende surdej, så da jeg faldt over surdejsopskrifterne i bogen Byens bedste brød, var det lige noget for mig - de kræver ikke de vilde ingredienser og der går kun 2 dage fra du har lavet surdejen til du kan bruge den - PERFEKT! Surdejen er super let at bruge og jeg må indrømme at det virkelig gør gode ting for brødet!

Her er så 3 forskellige varianter - jeg har dog kun afprøvet den lyse surdej og rugbrødssurdejen endnu, så har den sidste slags tilgode...

Lys Italiens Surdej
God til lyse brød

200g italiensk hvedemel
1 spsk honning
1 dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
2g gær

Kom alle ingredienser i en stor skål og rør det godt sammen. Kom det på et patentglas, som kun må være halvt fyldt op. Lad det stå og modne minimum to døgn i køleskabet.

Mørk surdej
God til lidt mørkere brød med mere struktur

100g speltmel
100g grahamsmel
½ spsk. honning
1 dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
2g gær

Kom alle ingredienser i en stor skål og rør det godt sammen. Kom det på et patentglas, som kun må være halvt fyldt op. Lad det stå og modne minimum to døgn i køleskabet.

Grov rugbrødssurdej
God til rugbrød og meget kerneholdigt brød

200g rugmel
1 spsk. mørk sirup
1½ dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
2g gær

Kom alle ingredienser i en stor skål og rør det godt sammen. Kom det på et patentglas, som kun må være halvt fyldt op. Lad det stå og modne minimum to døgn i køleskabet.

Husk at fodre din surdej, hver gang du har brugt af den. Kom lidt frisk mel og vand i og rør det sammen igen og så er surdejen igen klar til brug et par dage efter...

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo