Gå videre til hovedindholdet

3 slags surdej

Som surdejs-jomfru synes jeg ikke, at jeg havde lyst til at kaste mig ud i en alt for avanceret og tidskrævende surdej, så da jeg faldt over surdejsopskrifterne i bogen Byens bedste brød, var det lige noget for mig - de kræver ikke de vilde ingredienser og der går kun 2 dage fra du har lavet surdejen til du kan bruge den - PERFEKT! Surdejen er super let at bruge og jeg må indrømme at det virkelig gør gode ting for brødet!

Her er så 3 forskellige varianter - jeg har dog kun afprøvet den lyse surdej og rugbrødssurdejen endnu, så har den sidste slags tilgode...

Lys Italiens Surdej
God til lyse brød

200g italiensk hvedemel
1 spsk honning
1 dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
2g gær

Kom alle ingredienser i en stor skål og rør det godt sammen. Kom det på et patentglas, som kun må være halvt fyldt op. Lad det stå og modne minimum to døgn i køleskabet.

Mørk surdej
God til lidt mørkere brød med mere struktur

100g speltmel
100g grahamsmel
½ spsk. honning
1 dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
2g gær

Kom alle ingredienser i en stor skål og rør det godt sammen. Kom det på et patentglas, som kun må være halvt fyldt op. Lad det stå og modne minimum to døgn i køleskabet.

Grov rugbrødssurdej
God til rugbrød og meget kerneholdigt brød

200g rugmel
1 spsk. mørk sirup
1½ dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
2g gær

Kom alle ingredienser i en stor skål og rør det godt sammen. Kom det på et patentglas, som kun må være halvt fyldt op. Lad det stå og modne minimum to døgn i køleskabet.

Husk at fodre din surdej, hver gang du har brugt af den. Kom lidt frisk mel og vand i og rør det sammen igen og så er surdejen igen klar til brug et par dage efter...

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Sprødstegte Kyllingebryster a´la Jamie Oliver

Sprødstegte Kyllingebryster (2 pers.) Ingredienser 1 fed hvidløg 1 usprøjtet citron (økologisk) 6 sprøde kiks af typen cream crackers (kan fås i Superbest) 25g smør 4 stilke bredbladet persille (STILKE IKKE STÆNGLER) havsalt og friskkværnet peber 2 store spsk. hvedemel 1 stort æg, helst økologisk 2 kyllingbryster uden skind, helst økologiske olivenolie Fremgangsmåde: Pil hvidløget og riv citronen på den fine side af rivejernet. Kom kiksene i en foodprocessor sammen med smør, hvidløg, persille (både blade og stilke), citronskal og et godt drys salt og peber. Lad maskinen køre til blandingen minder om fine, lidt fedtede krummer; hæld krydderraspen op i en tallerken. Hæld melet i en anden tallerken. Slå ægget ud i en flad skål og pisk det let sammen med en gaffel. Rids forsigtigt undersiden af kyllingbrysterne med en skarp kniv, læg et stykke husholdningsfilm over hvert bryst og bank det fladere med bunden af en stegepande eller lignende tungt. Vend først omh