onsdag den 30. januar 2013

Hvordan en ovnbagt laks får ben at gå på...

Jeg er stor tilhænger af fisk og har faktisk altid godt kunne lide det. Derfor synes jeg også det er synd og skam, at det eneste vi har spist ofte herhjemme har været rødspættefileter, når jeg nu så gerne vil have både laks, torsk, pangasius ja og skaldyr for den sags skyld også! Så i sidste uge, hvor der var et lækkert tilbud på laks i føtex så jeg mit snit til at putte fisken på madplanen... Dog vil jeg også rigtig gerne have en sauce til - jeg er generelt et saucemenneske og synes ofte fisk eller andet kød bliver for tørt, hvis der ikke lige kommer en sauce eller dip til af en eller anden art... Jeg er også meget obs på, hvad der nu passer af sauce til retten - fx går kylling og bearnaise sauce slet ikke godt sammen i min optik (men manden elsker det) og når det kommer til fisk, så er jeg noget så idéforladt mht. saucen, specielt når det serveres i selskab med ovnbagte rodfrugter...

Laks synes jeg ikke, at jeg har lyst til at servere sammen med persillesauce som jo går så godt med mange andre slags fisk. Jeg har før lavet en hollandaise, som jeg godt kan lide, men som manden slet ikke er begejstret for og når der er nye kartofler på bordet, så bliver det oftest bare til en smørsauce... Jeg har ikke spiritus i huset, så det bliver heller aldrig til hvidvins sauce eller afarter deraf men jeg har faktisk lavet en lækker lime sauce på et tidspunkt til laks med succes. Det var dog ikke lige noget, jeg havde frisk på lager i sidste uge og heller ikke citron (som jeg ellers ALDRIG mangler) så jeg måtte jo komme på noget helt andet og så var det jeg kom i tanke om den gode gamle klassiske sur/sød sauce - altså den danske udgave...


 Det viste sig, at denne sauce passer umådelig godt til den ovnbagte laks' fedme og krydderier (jeg havde krydret den med citronpeber og dild og givet det et lille squeeze af det der citronkoncentrat, man kan få på flaske) og det bedste er jo, at den rent faktisk kun kræver, at du har 4 ingredienser på lager: mælk, salt, sukker og eddike! Så må du jo selv om du opbager saucen eller du jævner den - jeg laver altid en opbagt og det kræver derfor også lidt fedtstof og mel... Da saucen er lavet lidt på slump kommer der her cirka mål og så må i jo selv lige tilpasse tykkelse osv.

Sur/sød sauce a'la Mormor
25g flydende margarine
2 spsk. mel
1 dl mælk
2 dl vand
1 spsk. eddike
3 spsk. sukker
salt

Med denne sauce er tilsmagningsprocessen langt den vigtigste for at få en rigtig god sauce og derfor er mål på eddike og sukker også kun cirka, for det kan jo godt være du gerne vil have den lidt syrligere eller lidt sødere og husk salt ellers bliver det en meget kedelig oplevelse alt i alt...

Smelt margarinen i en kasserolle og tilsæt melet. Pisk det godt sammen og lade det boble op og få en lidt gylden farve. Tilsæt herefter mælk, lad det koge op og tilsæt dernæst vandet. Lad igen saucen koge op og skru så ned på middel varme.
Saucen tilsættes nu salt ( ½ tsk. til at starte med) og dernæst sukker og eddike og lad så tilsmagningsprocessen begynde, når det hele er blandet godt sammen.

Server varm sammen med et lækkert stykke fisk eller en gammeldags oksesteg.

Jeg har aldrig set min mand spise så meget fisk før! Der var fire fileter og jeg fik 1½ - junior ville ikke have sin halve, så den snuppede manden sammen med resten. Det siger vidst noget om, hvor god saucen har været til...

Tip: Denne sauce kan også bruges som grundsauce til en peberrodssauce eller hvis du skal have boller i selleri.

Bon appetit...

1 kommentar:

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...