onsdag den 16. januar 2013

Morgenboller...

Jo jeg holder skam stadig fast i og prøver at gøre det til en tradition med friskbagte morgenboller hver søndag morgen. Det er jo så ustyrligt nemt lige at klaske en dej sammen til koldt hævning aftenen forinden og så vupti med en ske: klask klask klask - en hel plade fuld af boller, der bare lige skal proppes i ovnen i ingen tid og MUMS, så er der serveret! Jeg er næsten blevet afhængig af det og jeg prøver en ny opskrift hver søndag - vi skal jo finde ud af, hvilken en, der er familien Thorsen's optimale søndags-morgenbolle...

I søndags faldt valget på en opskrift fra Gyldendals Bagebog - den var også rigtig god og mættende og denne gang med lidt kerner i også og havregryn! Det var lige en bolle for mig, men både den bette og den store mand insistere på, at vi prøver videre. I skal dog ikke snydes for en opskrift, for jeg synes nemlig, at denne opskrift også egner sig godt til en frokostbolle - man kan evt. skifte melsorten ud...


Koldhævede Morgenboller
Ca. 16 stk.

½ liter vand
25g gær
2 tsk. salt
2 spsk. olie
100g havregryn
100g kerner/frø (jeg valgte græskarkerner, men du kan bruge lige de kerner/frø du har lyst til)
ca. 500g hvedemel (måske mindre - det var i hvert fald tilfældet hos mig - jeg måtte tilsætte lidt mere vand...)

Rør vand og smuldret gær sammen. Kom salt, olie, havregryn og kerner i en skål og rør rundt. Tilsæt melet lidt ad gangen, dejen skal være meget klistret.

Dæk skålen til med plastfolie og sæt den i køleskabet natten over (8-12 timer)

Sæt klatter af dej på en bageplade beklædt med bagepapir - det gøres nemmest ved at tage en stor ske, der dyppes i vand. Undlad at slå dejen sammen.

Bag bollerne på midterste rille i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 15 minutter. Afkøl på en rist og spis lune med lækkert pålæg og smør!

Bon appetit...


6 kommentarer:

 1. Muuuums :) Friskbagte morgenboller er altså også bedst :)

  SvarSlet
 2. De ser super gode ud :o) Glæder mig til at høre hvad der bliver de ultimative morgenboller!

  SvarSlet
 3. Kristine: Ja! Friskbagt er altid bedst - ingen tvivl ;)

  Camilla: Tusind tak søde :D Ja indtil videre er både junior og hr. mand altså mest vilde med brusebadsboller - en helt simpel hvid bolle uden modstand og så med tandsmør ;)

  SvarSlet
 4. Skal have nørklepiger på besøg i morgen formiddag og har overvejet at bage nogle gulerods-/kerneboller og nogle kanelsnegle, men tænker, om jeg kan lave dejen i aften, så det koldhæver.

  Jeg ved godt, at koldhævning = halvering af gær, men jeg ved ikke, om alle slags "hvide" deje kan koldhæve... og så tænkte jeg: "det ved Agnethe"..
  Ikke sandt? ;)

  SvarSlet
 5. Hehe tusind tak for din tiltro Helle og jo alle slags boller/dej kan koldthæves og jeg ville nok tage en lidt mindre portion end halv af gæren for en lys dej hæver ofte bedre er min erfaring, så hvis opskriften siger 50g gær så ville jeg skære det ned til 20g :-)

  SvarSlet
 6. Det var sørme hurtig respons! :-))))

  Men tak for svaret - så vil jeg i hvert fald prøve at koldhæve bollerne, så jeg kan spare lidt tid i morgen :)

  SvarSlet

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...