lørdag den 10. august 2013

Sukkerstop og om hvordan man kan få øjnene op for en anden verden...

For snart 4 uger siden fik jeg via en glukosebelastningstest konstateret svangerskabssukkersyge også kaldet graviditetsbetinget sukkersyge. Det betyder på almindeligt dansk, at min krop (pga. graviditeten) ikke danner nok insulin til at holde et normalt blodsukker. Oftest forsvinder det, når kvinden har født, men gør det ikke, så går det over og bliver en diabetes 2. Så foruden at være under observation for svangerskabsforgiftning, så er jeg også sat i behandling for svangerskabssukkersyge.

Den behandling jeg får, har bestået af 3 elementer:
1. en diætbehandling, hvor jeg har været en tur omkring en klinisk diætist, for at tale om sammensætningen af min kost,
2. blodsukkermålinger - jeg er blevet lært op i at måle mit eget blodsukker, den første uge skulle jeg gøre det hver dag, nu kan jeg nøjes med at gøre det 2 gange om ugen,
3. motion - jeg er på det kraftigste blevet opfordret til at få den der ½ times motion dagligt.

Da jeg fik konstateret graviditetsbetinget sukkersyge hos min læge, gik jeg i rent sukkerstof med det samme. Jeg skar simpelthen al tilsat sukker, som jeg kunne se, at jeg indtog, ud af min kost og det var ikke nogen let opgave skal jeg hilse og sige... Det tog dog ikke lang tid før det var ude af min krop og med det forsvandt også nogle andre graviditetsgener, deriblandt min halsbrand og min træthed. Denne her blev min bedste ven/fjende:


Ven fordi den holdte mig motiveret til at blive ved med at gøre det bedste for mig selv og lillepigen, men fjende fordi jeg er dødsens ræd for nåle, ja også de små af slagsen og den her gør altså nas at stikke sig selv med, når man skal gøre det 7 gange om dagen i 7 dage straight! Så selvom folk siger, at det bare er et lille prik, så synes jeg det er en kæmpe ting, jeg skal overkomme hver gang...

Den første uge jeg målte blodsukker så alt virkelig godt ud - mine værdier lå langt under det, der var forventet og jeg var ganske stolt af det, jeg havde udrettet. Men så valgte jeg lige at sætte mit blodsukker på en lille test for en 14-dages tid siden. Min mand var ret lækkersulten og da vi bare skulle have en simpel og fedtfattig aftensmad, tænkte jeg, at det nok ikke kunne skade, at prøve lidt. Vi købte ind af slik, chips og chokolade og jeg spiste, som jeg ville have gjort før sukkerstoppet. Av min arm siger jeg bare! Jeg fik det rigtig skidt, min halsbrand kom igen - jeg fik hovedpine og jeg sov elendigt! Mit blodsukker målte til hele 8,4 inden jeg gik i seng (den må ikke være højere end 8) og jeg tænkte, at der var på ingen måde nogen mulighed for, at jeg ville komme under den tilladte værdi (5) inden næste morgens første prik. Men det gjorde jeg!

Dagen efter døjede jeg med hovedpine, massiv træthed og halsbrand i lange baner - så nu tror jeg, at det er sikkert at sige, at DET gør jeg IKKE igen!Heller ikke efter jeg har født!

Jeg synes det er utroligt, at man kan få sådan en reaktion efter 14 dage uden tilsat sukker - jeg er måløs. Jeg er kommet tilbage på rette kurs og har fyldt køleskab og skuffer op med sunde snacks. Jeg har været forbi min lokale helsepusher for at hente: Kakao nibs, kokosolie, vanillepulver, ren pæresaft, Fiberhusk og masser af andre lækkerier, som jeg kan bruge fremover til at give den søde tand lidt tilfredsstillelse. Jeg var på biblioteket for at støve en masse bøger op om blodsukker og med opskrifter og inspiration til en anden mad i hverdagen.


Og jeg har købt denne bog også som en hjælp til at få både mand og barn med på vognen:


Men hvad så med bloggen, tænker du nok. Jeg har jo aldrig været sukkerforskrækket, hvilket jo også tydeligt har fremgået her. Der vil stadig komme lækre opskrifter på bloggen omend med nedsatte mængder eller helt uden uden tilsat sukker - som jeg har fået at vide er okay i forbindelse med at bage brød og sådan, men de helt søde kager til os selv, bliver det nok ikke til så meget af her på bloggen mere. Nu er der kommet nye "boller på suppen" og jeg må indrømme at være stolt af, at jeg har knækket sukkertrangen og ændret mine vaner.

2 kommentarer:

 1. Hvor er det godt gået, at du har taget forandringerne så godt!
  Samtidig er det også ret interessant, hvad der kom ud af dit "eksperiment".... Tænk, at sukker gør så meget skidt for din krop...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Anja :) Ja, det er lidt skræmmende, at der kan være så stor forskel - det havde jeg slet ikke regnet med og synes faktisk det er tankevækkende, for hvis kroppen kan reagere sådan, ved bare at udelukker det tilsatte sukker, hvad kan der så ikke ske, hvis man skære andre ting fra... Jeg er i hvert fald rigtig glad for, at jeg fandt ud af det!

   Slet

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...