13. December - Luciadag...

Glædelig 13. december
 
Egentlig var det meningen, at jeg i dag skulle have haft en omgang lækre lusseboller klar til jer her på bloggen, men da planerne om julekalenderen blev udformet, var der ikke taget højde for, at jeg kunne være i praktik eller job, så dem må i have til gode... De skal i hvert fald nok blive lavet på et eller andet tidspunkt, for de hører jo julen til... Er det en fast tradition hjemme hos jer at bage luciaboller eller hører der kun optog og lys med til dagen?


Jeg vil i stedet berette lidt om Lucia, Luciadag og ikke mindst Lucia-sangen...

Lucia stammer fra det latinske lux, som betyder lys. Sankta Lucia, der oprindeligt var en italiensk helgeninde, som led martyrdøden, har netop også helgendag d. 13. december.

Skikken med Lucia-optog er relativt ny og stammer fra 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, som findes lang tid før 13. december. Alle Luciaerne deltager så i konkurrencen om at blive hele Sveriges Lucia.

Svenskerne har dog fejret Lucia-natten, eller Lusse-natten, som de kalder den, siden 16-1700-tallet.
I dag findes der ikke den skole, den arbejdsplads eller  plejehjem, som ikke får besøg af den hvidklædte Lucia med lys, ofte levende, i en krans om håret. Også privat fejres Lucia – især i de hjem hvor der er børn. Alle svenske piger drømmer nemlig om at blive den flotte Lucia-brud. Hun er altid i selskab med sine terner, der har lys i hænderne og stjernedrengene med stjerner på stager.

Lucia har ikke noget med jul at gøre, hvad man også kan se i antallet af sange, som der synges. Svenskerne har et væld af Lucia-sange og viser, hvoraf vi i Danmark desværre kun kender en enkelt;

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia

Her ved vor ønske
festsangen skal klinge
gaver til hver en gæst
glad vil du bringe
skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia
 

(billede og tekst lånt fra wikipedia)

Kommentarer

Andre har også læst