3. December - Historien om julesokken...

Er julesokken også en tradition hjemme hos jer? Hos min familie har det været en tradition lige siden jeg kan huske og bliver også en tradition, som videreføres til min søn. Det er simpelthen så hyggeligt, at der hver morgen fra d. 1 til d. 24 december er små gaver i sokken fra Julemanden/Julenissen (forudsat at du selvfølgelig har sat grød op til nissen eller småkager og mælk frem til julemanden...)

Helt tilbage fra min barndom kan jeg huske forventningens glæde fra dag til dag - hvad var der mon i sokken næste dag... Pakkerne blev åbnet ved morgenbordet, mens vi hørte Morgennisserne i radioen og spiste vores morgenmad inden det blev tid til skole - ihh det var tider!

Traditionen med julesokken kender vi nok bedst fra amerikanske film, men selv inden Hollywood slog klørene i julesokken, var der kendte historier omkring dennes oprindelse - den mest velkendte af dem alle må nok siges at være legenden om Den fattige mand og hans tre døtre:

"For meget længe siden, levede der en fattig mand og hans tre meget smukke døtre. Han havde ingen penge til at få sine døtre gift, og han var bekymret for, hvad der ville ske med dem efter hans død.

Sankt Nicholas var på gennemrejse, da han hørte landsbyboerne tale om pigerne. Skt. Nicholas ville hjælpe, men vidste, at den gamle mand ikke ville acceptere velgørenhed. Han besluttede at hjælpe i hemmelighed. Han ventede, indtil det var nat og krøb gennem skorstenen.

Han havde tre poser med guld mønter med ham, én for hver pige. Da han var på udkig efter et sted at lægge disse tre poser, bemærkede han strømper der blev hængt over kaminhylde til tørring
af de tre piger. Han lagde en pose i hver strømpe og tog derefter af sted. Da pigerne og deres far vågnede op næste morgen, fandt de poser med guldmønter og var selvfølgelig henrykte. Pigerne var nu i stand til at blive gift og leve lykkeligt til deres dages ende."

Traditionen i Europa har været, at børnene brugte en af deres almindelige hverdagssokker til at hænge op. Denne er dog i dag udskiftet med en sok lavet specielt til formålet og højtiden. Traditionen her udsprang af fortællinger om, at børn ville sætte deres støvler, fyldt med gulerødder, halm, eller sukker, i nærheden af ​​skorstenen for at Odins flyvende hest, Sleipner, kunne spise heraf. Odin ville belønne disse børn for deres venlighed ved at erstatte Sleipnirs mad med gaver eller slik. I takt med at Kristendommen udbredtes over Europa blev og folk stiftede bekendtskab med Skt. Nicholas begyndte traditionen, at blive associeret med ham som følge heraf.

I år har jeg endelig fået taget mig sammen til at få syet sådan en fin julesok til vores søn (kun et år forsinket) og ovenikøbet også en til min venindes lille Lasse, så han også har sin helt egen sok, til når han bliver større.

 

Kommentarer

 1. Hvor er de fine :o)

  Jeg har ikke været vant til julestrømpe, men det har min kære mand. Derfor er der julestrømpe når vi er hos svigerne til jul. Vi har de sidste år haft nogle hængende, men ikke rigtigt brugt dem. Dog har jeg indkøbt til (men udskudt til næste år pga. flytning) at brodere en til Victor :o)

  SvarSlet
 2. Tusind tak søde :)
  Jamen det bliver da lidt hygge, at i har tradition for at bruge julesokken når i er hos sviger - så kan man rigtig se forskellen på kulturen der - åbner de også først gaverne d. 25 hos dem så?
  Uhh glæder mig til at se det færdige resultat af Victors sok :D

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Andre har også læst