Børnevenlig mad - små kødboller med linguini og hjemmelavet tomatsauce

I et forsøg på at blive bare lidt sundere og få vores nu snart 2½ årige til at spise lidt mere varieret og mere kød, har jeg igen kastet mig over alle mine kogebøger med baby- og børnemad. Madplanen i sidste uge var derfor meget præget af grønt og kød og godt det samme, for jeg fik netop i sidste uge konstateret mulig graviditetssukkersyge, så jeg skal holde mig på måtten og undgå alt for meget sukker og "usunde" kulhydrater.

Det er en kæmpe udfordring, specielt fordi der er elementer i sådan en diæt, der ikke tiltaler mig specielt meget, så som groft pasta, bønner og linser. Jeg synes bare ikke det smager godt! Men jeg prøver så godt jeg kan og har fået inkorporeret en del mere grønt i løbet af mine daglige måltider og skåret ned på frugtindtaget. Ting der er forsvundet helt ud af min kost allerede nu er: sodavand, kakaomælk, lyst knækbrød, sukker på min morgenmad, sukker på mine jordbær, tørrede frugter tilsat sukker, morgenmadsprodukter tilsat sukker, marmelade tilsat sukker, generelt rigtig mange fødevare tilsat sukker!

Jeg må indrømme, at jeg savner min sodavand, men det er mest fordi jeg, pga. min graviditet, heller ikke finder det en god idé, at indtage light/zero produkter indeholdende kunstige sødestoffer (specielt aspartam) og det er godt nok svært at finde produkter uden sådanne sødestoffer eller tilsat sukker.

Men før dette går hen og bliver et alt for langt indlæg omkring min mulige graviditetssukkersyge og hvad jeg IKKE må spise (får sikkert en killer liste med hjem fra sygehuset i morgen om det) så vil jeg lige dele denne lækre ret med jer, som er fra Mad til Småfolk - en bog, jeg har brugt rigtig meget, da vi startede på fast føde til Elias herhjemme. Hvis du vil have den den tand sundere kan du jo skifte min linguini ud med grov spaghetti eller lignende, men her kommer den version jeg lavede og tilmed en opskrift på hjemmelavet tomatsauce som tilbehør.

Små kødboller med linguini og hjemmelavet tomatsauce

30g friske fuldkornsbrødkrummer (du kan evt. bruge en rest fra pitabrød, pølsebrød eller lign.)
2 spsk. sødmælk
1 tsk. friskhakket oregano (eller ½ tsk. tørret)
½ tsk. salt
1/4 tsk. peber
1 stort æg, let sammenpisket
½ kg hakket oksekød, gerne magert
½ liter hjemmelavet tomatsauce
kogt linguini

Forvarm ovnen til 200 grader. Kom bagepapir på en bageplade.

Rør brødkrummer og mælk sammen i en skål. Lad det stå i 5 minutter. Kom oregano, salt, peber og æg i. Mos ingredienserne sammen med hænderne. Kom oksekødet i og bland det forsigtigt sammen, stadig med hænderne. Sørg for ikke at overælte, da det gør kødet sejt og kødbollerne tørre.
   
Lav små runde boller med en teske og læg dem på bagepladen. Bag dem brune og gennemstegte på 10-12 minutter. Centrumtemperaturen skal være på 70 grader.

Varm imens tomatsaucen i en kasserolle ved mellemvarme. Kom kødbollerne i saucen og rør det godt sammen. Lad det køle lidt af og server sammen med pasta og evt. lidt grønt.


Hjemmelavet tomatsauce

1 lille gulerod, skrællet og finthakket
1 lille squash, skrællet og finthakket
½ rød peberfrugt, uden kerner og finthakket
1 spsk. olivenolie
salt og peber
1½ zittauerløg eller 1 alm. løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
2 dåser hakkede eller flåede tomater (gerne økologisk)
0,6 dl grøntsagsfond med lavt saltindhold

Forvarm ovnen til 200 grader. Bland gulerod, squash og peberfrugt i et ildfast fad. Dryp med ½ spsk. olie og rør rundt, så det dækker. Drys med salt og peber. Steg grøntsagerne under jævnlig omrøring til de er møre, 20-25 minutter.

Mens grøntsagerne steger, kommes en stor kasserolle over varmen med den sidste ½ spsk. olie. Kom løg og hvidløg i og sauter indtil løget bliver blødt, omkring 5 minutter. Tilsæt tomater og rond, rør det godt sammen og lad det småkoge uden låg til saucen begynder at tykne en smule, omkring 15-20 minutter. Kom de stegte grøntsager i saucen.

Lad saucen køle lidt af og kom den så i en foodprocessor eller blender og blend den om nødvendigt af flere omgange, til en lind eller grov sauce, alt efter hvilken konsistens du ønsker. Alternativt kan en stavblender bruges i gryden. Smag til med salt og peber.

Server med lækker friskkogt pasta og evt. kødboller eller lignende.

Bon appetit...


Kommentarer

Andre har også læst