Fulde af kraft, dog knapt så plyndringsbegærlige og morderiske og lige til at sætte tænderne i... Det er hvad jeg har brugt dagen på at lave i dag...
Fredag er nemlig blevet udråbt til den dag, hvor vi får hjemmebagte boller med pålæg til aftensmaden. Det er dejlig nemt, når man har en mand, som hver anden fredag først har fri kl. 18 - så skal jeg nemlig ikke stå og knokle med varm mad i køkkenet og alligevel får vi lidt lækkert at mæske os i...
Jeg fik jo to herlige bagebøger i julegave og jeg har jo taget hul på den ene, da jeg bagte Honey and ale bread og denne lækre bolleopskrift er fra selv samme bog - Byens bedste brød
Personligt synes jeg det er en super lækker bolle - jeg har selv piftet opskriften lidt op med lidt alternativ mel, da jeg bare ikke kunne opdrive almindelig rugmel nogen af de steder, jeg handlede ind, så dette har jeg prøvet at kompensere for på anden vis... Gengivet her er opskriften i dens oprindelige form og har jeg gjort noget anderledes eller brugt andre produkter, vil det være markeret med en stjerne og forklaret under opskriften...
Danske vikinger
Til 8-10 boller skal du bruge:
12 g gær
2 dl vand
1 1/4 dl mørk øl (jeg brugte en Royal Stout)
1 tsk. salt
1 tsk. honning
250g hvedemel *
170g rugmel**
25g blødt smør
Dag 1: Rør gæren ud i vand og øl i en skål. Tilsæt honning og lidt mel og derefter salt. Rør herefter resten af melet i lidt efter lid og ælt smøret i dejen.
Du kan også bruge røremaskinen; opløs gæren i vand og øl, tilsæt honning, lidt mel, salt, derefter resten af melet og kør så dejen på maskinen i ca. 5 minutter. Tilsæt smørret. Ælt dejen i hånden eller på maskine i 5 minutter, til den er ensartet og slipper skålen eller bordet. Stil dejen til hævning med et fugtigt klæde overi køleskabet til næste morgen.
Dag 2: Tag forsigtigt dejen ud af skålen og del den i 8-10 stykker. Tril dem runde og lav et lille mønster i dem med en kniv (fx et kryds el. lign)
Lad dem efterhæve i 1½-2 timer på en bageplade med bagepapir til dobbeltstørrelse.
Varm ovnen op til 230 grader med en bradepande i bunden. Sæt brødene i midten af ovnen, hæld 1 dl vand i bradepanden i bunden, skru ned for varmen til 200 grader. Bag de danske vikinger i 12-15 minutter.
Bagetrick Hvis du ønsker at bage bollerne samme dag øges gærmængden til 20g, lad dejen hvile ½ time, slå bollerne op og lad dem hæve i ca. 2 timer. Dejen kan også formes til ét stort brød, men bagetiden øges 35 minutter...
* Jeg brugte lidt mere mel - ca. 350g, jeg skriftede 125g alm. hvedemel ud med italiensk hvedemel, som er super lækkert at bage med og giver en dejlig krumme...
** Da jeg ikke kunne støve en alm. rugmel op nogen steder, så jeg mig nødsaget til at bruge en fuldkornsrugmel i stedet og den kræver lidt mere hvedemel, men resultatet blev godt. Næste gang vil jeg nu prøve om jeg ikke kan finde en alm. rugmel...
Bon appetit...
jeg må simpelhen snart igang med at bage!!
SvarSletJeg har givet dig en award for din kreativitet og meget flotte kager - ja, og dine ideer til mad generelt! Det er altid så hyggeligt at klikke ind på din blog, Agnethe!
SvarSletHvis du tager imod awarden, skal du vælge 5 blogs,som du tildeler en Award.
Dernæst skal du på din blog skrive, at du har modtaget den af mig. Billedet kan du kopiere fra min blog. Hvis ikke, vil jeg stadig gerne have lov at nominere dig ;-)
Ja, Lene, du må bare i gang ;) Denne opskrift er super lækker i hvert fald, så der kan du jo godt begynde...
SvarSletKære søde Anja...
SvarSletTusind tusind tak for den fine award! Det er bare SÅ dejligt, at du er glad for at følge med her hos mig og jeg vil med stor glæde og ære modtage awarden :)