Gå videre til hovedindholdet

3. December - Historien om julesokken...

Er julesokken også en tradition hjemme hos jer? Hos min familie har det været en tradition lige siden jeg kan huske og bliver også en tradition, som videreføres til min søn. Det er simpelthen så hyggeligt, at der hver morgen fra d. 1 til d. 24 december er små gaver i sokken fra Julemanden/Julenissen (forudsat at du selvfølgelig har sat grød op til nissen eller småkager og mælk frem til julemanden...)

Helt tilbage fra min barndom kan jeg huske forventningens glæde fra dag til dag - hvad var der mon i sokken næste dag... Pakkerne blev åbnet ved morgenbordet, mens vi hørte Morgennisserne i radioen og spiste vores morgenmad inden det blev tid til skole - ihh det var tider!

Traditionen med julesokken kender vi nok bedst fra amerikanske film, men selv inden Hollywood slog klørene i julesokken, var der kendte historier omkring dennes oprindelse - den mest velkendte af dem alle må nok siges at være legenden om Den fattige mand og hans tre døtre:

"For meget længe siden, levede der en fattig mand og hans tre meget smukke døtre. Han havde ingen penge til at få sine døtre gift, og han var bekymret for, hvad der ville ske med dem efter hans død.

Sankt Nicholas var på gennemrejse, da han hørte landsbyboerne tale om pigerne. Skt. Nicholas ville hjælpe, men vidste, at den gamle mand ikke ville acceptere velgørenhed. Han besluttede at hjælpe i hemmelighed. Han ventede, indtil det var nat og krøb gennem skorstenen.

Han havde tre poser med guld mønter med ham, én for hver pige. Da han var på udkig efter et sted at lægge disse tre poser, bemærkede han strømper der blev hængt over kaminhylde til tørring
af de tre piger. Han lagde en pose i hver strømpe og tog derefter af sted. Da pigerne og deres far vågnede op næste morgen, fandt de poser med guldmønter og var selvfølgelig henrykte. Pigerne var nu i stand til at blive gift og leve lykkeligt til deres dages ende."

Traditionen i Europa har været, at børnene brugte en af deres almindelige hverdagssokker til at hænge op. Denne er dog i dag udskiftet med en sok lavet specielt til formålet og højtiden. Traditionen her udsprang af fortællinger om, at børn ville sætte deres støvler, fyldt med gulerødder, halm, eller sukker, i nærheden af ​​skorstenen for at Odins flyvende hest, Sleipner, kunne spise heraf. Odin ville belønne disse børn for deres venlighed ved at erstatte Sleipnirs mad med gaver eller slik. I takt med at Kristendommen udbredtes over Europa blev og folk stiftede bekendtskab med Skt. Nicholas begyndte traditionen, at blive associeret med ham som følge heraf.

I år har jeg endelig fået taget mig sammen til at få syet sådan en fin julesok til vores søn (kun et år forsinket) og ovenikøbet også en til min venindes lille Lasse, så han også har sin helt egen sok, til når han bliver større.

 

Kommentarer

 1. Hvor er de fine :o)

  Jeg har ikke været vant til julestrømpe, men det har min kære mand. Derfor er der julestrømpe når vi er hos svigerne til jul. Vi har de sidste år haft nogle hængende, men ikke rigtigt brugt dem. Dog har jeg indkøbt til (men udskudt til næste år pga. flytning) at brodere en til Victor :o)

  SvarSlet
 2. Tusind tak søde :)
  Jamen det bliver da lidt hygge, at i har tradition for at bruge julesokken når i er hos sviger - så kan man rigtig se forskellen på kulturen der - åbner de også først gaverne d. 25 hos dem så?
  Uhh glæder mig til at se det færdige resultat af Victors sok :D

  SvarSlet

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære opslag fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo