Gå videre til hovedindholdet

8. December - Julens frugter...

Julens frugter... Vi kender dem alle - de frugter vi forbinder med jul og faktisk ikke kan få eller ikke spiser resten af året, fordi de hører julen til... Herhjemme er det:

Appelsiner:
De store orange og smukke frugter, som vi spiser det meste af efteåret men specielt også til juletid stammer fra Burma og det sydlige Kina. Senere har de bredt sig til Indien og herefter til Europa, hvor den har været dyrket siden det 15. århundrede. Selve appelsintræet er meget gammelt – og det anslås flere steder for at være cirka 20 millioner år gammelt. Det danske navn betyder kinesiske æbler.
Appelsiner kan til jule også bruges til pynt, hvor det er almindeligt, at binde et smukt bånd omkring og stikke nelliker i, men jeg har opdaget et smukt alternativ, se med HER.Den foretrukne sort af appelsiner er herhjemme helt bestemt og uden tvivl de store græske appelsiner og jeg glæder mig til at spise dem igen i år...


Dadler
En daddel er en lille aflang frugt (1,5-3,5 cm), der vokser på daddelpalmen i et tørt subtropisk klima. Også dadler har et højt sukkerindhold, så vær påpasselig. Herhjemme er de mest populære op til jul og vil du lave alternativ julekonfekt, så er disse perfekte til at få den sødme frem i konfekten, som vi alle gerne vil have her til jul. Nogle stopper dem dog også ud med en lille kugle marcipan og stikker en mandel ned oveni.


Figner
En figen er moden, når den er blød og mørkegrøn eller næsten violet (det er nok den violette vi kender bedst herhjemme) Fignen er rigtig sød og har et højt sukkerindhold, derfor skal man også være påpasselig med figenpålæg/stænger til sine børn. Figen forekommer oftest tørret, men hen omkring efteråret er det også stadig muligt at finde friske figner i butikkerne. Også figner kan indgå som en del af julekonfekten eller friske til en dessert...
 
Klementiner
Klementinen er en type af mandarin, oprindeligt fremavlet af den franske præst Père Clément omkring år 1900. De fleste klementinsorter er kernefri, men visse sorter kan indeholde kerner.
Klementinen er væsentligt større end de andre typer af mandariner.
Den er en hybrid mellem appelsin og mandarin, og har derfor ingen kerner. Den danner små, saftige citrusfrugter med syrlig-sød smag. Frugten har et højt indhold af A- og C-vitamin. Klementiner er yderst populære op til jul og børn er som regel vilde med dem. Jeg selv er mest til den søde af slagsen mens andre foretrækker de mere syrlige.


Pigeon (ildrød pigeon)

Dette lækre spiseæble er i sæson fra November til April og betegnes ofte som et juleæble. Dens ildrøde farve er kommet frem ved at æblerne, efter de er blevet plukket, lægges til solning i plantagen, hvor de vendes dagligt i syv til 10 dage. De så æbler er sandsynligvis fransk af afstamning og har en krydret, nøddeagtig smag med hvidt eller rosenrødt frugtkød. Æblet gør sig godt i salater eller som dessert og komplimentere mandler rigtig godt. De har også en god holdbarhed, så de ville også kunne bruges som pynt uden at de bliver runkne at se på.


Svesker
Svesker er ovn- eller soltørrede blommer. De blommebærende træer kom fra Vestasien, men mere end 2.000 sorter dyrkes nu over hele verden. Svesker er for de meste fremme på bordene ved juletid og bruges ofte til at stoppe i anden sammen med æbler. Men måske skal vi overveje at spise svesker hele året rundt. De små tørrede blommer sætter nemlig gang i fordøjelsen og kan tilmed bruges som sundt slik. Svesker har også et højt indhold af antioxidanter, som beskytter kroppens celler. Man skal dog ikke spise for mange svesker til at begynde med. Det gamle husråd om svesker mod forstoppelse er stadigvæk ganske strålende. Svesker indeholder masser af kostfibre, der sætter skub i tarmsystemet. Spis dem hele efter at have ladet dem stå i blød natten over eller indtag dem som sveskemos. Pas på med at overdrive i starten, for ellers risikerer du bare, at kostfibrene i sveskerne sætter alt for meget skub i maven.

Hvilke af julens frugter nyder du mest i denne tid?

Kommentarer

  1. Eeejh hvor jeg da bare elsker, elsker, elsker dine små hyggelige december indlæg :) Det er virkelig rart at stå op til ;)

    Hvad der er endnu bedre, er da at du så lige kaster en reminder op med julens dejlige frugter. Jeg tror da vist nok jeg lige skal forbi Føtex og handle proviant inden jeg drager hjem fra job senere :) Tak for påmindelsen, og hav en dejlig dag :)

    SvarSlet
  2. Det er jeg glad for at høre Kristine :D Julekalenderen skulle også gerne inspirere bare en lille smule, så håber da du får nogle rigtig lækre godter med hjem fra Føtex :)
    Rigtig god dag til dig også...

    SvarSlet

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Populære opslag fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo