Gå videre til hovedindholdet

17. December

Glædelig 17. december allesammen...
 





Så blev det fredag igen og nu er der kun en lille uge til, at vi sidder og mæsker os i lækker julemad og skal fræse rundt om træet for at forbrænde det hele igen... Ihh hvor jeg glæder mig! Trods mangel på juletræsdansen, så skal det nu nok blive en aften fyldt med lækkerier og overraskelser...

I aften havde vi besøg af min lillebror og vi tog en lille smule forskud på julen - en "forjul" kan man vel kalde det... Jeg skulle lige øve mig i at lave julemad og derfor gemmer der sig også en madrelateret overraskelse bag dagens låge i julekalenderen.

Bag 17. låge i julekalenderen finder vi:

Juleanden!
Jeg håber skisme de har ret, når de siger, at øvelse gør mester, for det der med at partere en and, det skal jeg da vidst have en smule undervisning i... Det er jo slet ikke som at håndtere en lille kylling, som jeg ellers klare til bravour. Troede i bund og grund det var samme princip, men denne her and ville bestemt ikke mærke ret...

Anyway, jeg vil da dele opskriften med jer og håbe, at i kan gøre det en del bedre end mit forsøg... Anden smagte nu ganske fortræffeligt, men den var en smule pjaltet at se på efter udskæringen og glemte selvfølgelig at tage et billede mens den lå der lun og lækker på spækbrættet... Så hermed And:



Opskriften på Juleand (4 pers.)

1 stk. And (2600-2800g)
Svesker
Æbler
salt og peber

Tænd for ovnen ved 200 grader. Pak anden ud og træk posen med indvolde ud og læg den til side.

Skyld og rens anden rigtig godt. Det er vigtigt at lungesnask, m.v. kommer med ud og fuglen er godt skyllet igennem. Skær rumpen af højt oppe (der hvor man rammer rygsøjlen) men lad være med at skære fedtet i siderne af - det er med til at give smag og anden skal kunne lukkes med kødnåle til sidst. Læg anden på et rent skærebræt.

Æbler skylles, skæres i både eller tern og sveskerne gøres klar, hvis du har købt dem med sten, fjernes disse. Tag nogle gode håndfulde æbler og svesker og stop ind i fuglen. Bare put dem ind, der er plads til og luk så til sidst med kødnåle.

Placer anden i et stort ovnfast fad eller brug en dyb bradepande. Tag indvoldene ud af posen og skyld dem. Læg dem rundt om i bradepanden - de vil være med til at give smag til stegeskyen, som senere kan bruges til sovs. Krydr godt med salt og peber både over hele fuglen og i bradepanden. Hæld en smule vand i bunden af bradepanden, så anden ikke hænger fast.

Sæt bradepanden i ovnen og lad den stege 15 minutter ved 200 grader. Skru derefter ned for varmen til 160-170 grader og lad anden stege i 2 timer. Når de to timer er gået slukkes for oven og lad anden stå i endnu 15 minutter i den slukkede ovn. Herefter tages anden ud og over på et spækbræt, hvor den parteres. Server med dit ynglings tilbehør og husk at gemme stegeskyen til sovsen - den skal bare lige skummes for fedt...

Rigtig god fornøjelse...

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo