17. December

Glædelig 17. december allesammen...
 

Så blev det fredag igen og nu er der kun en lille uge til, at vi sidder og mæsker os i lækker julemad og skal fræse rundt om træet for at forbrænde det hele igen... Ihh hvor jeg glæder mig! Trods mangel på juletræsdansen, så skal det nu nok blive en aften fyldt med lækkerier og overraskelser...

I aften havde vi besøg af min lillebror og vi tog en lille smule forskud på julen - en "forjul" kan man vel kalde det... Jeg skulle lige øve mig i at lave julemad og derfor gemmer der sig også en madrelateret overraskelse bag dagens låge i julekalenderen.

Bag 17. låge i julekalenderen finder vi:

Juleanden!
Jeg håber skisme de har ret, når de siger, at øvelse gør mester, for det der med at partere en and, det skal jeg da vidst have en smule undervisning i... Det er jo slet ikke som at håndtere en lille kylling, som jeg ellers klare til bravour. Troede i bund og grund det var samme princip, men denne her and ville bestemt ikke mærke ret...

Anyway, jeg vil da dele opskriften med jer og håbe, at i kan gøre det en del bedre end mit forsøg... Anden smagte nu ganske fortræffeligt, men den var en smule pjaltet at se på efter udskæringen og glemte selvfølgelig at tage et billede mens den lå der lun og lækker på spækbrættet... Så hermed And:Opskriften på Juleand (4 pers.)

1 stk. And (2600-2800g)
Svesker
Æbler
salt og peber

Tænd for ovnen ved 200 grader. Pak anden ud og træk posen med indvolde ud og læg den til side.

Skyld og rens anden rigtig godt. Det er vigtigt at lungesnask, m.v. kommer med ud og fuglen er godt skyllet igennem. Skær rumpen af højt oppe (der hvor man rammer rygsøjlen) men lad være med at skære fedtet i siderne af - det er med til at give smag og anden skal kunne lukkes med kødnåle til sidst. Læg anden på et rent skærebræt.

Æbler skylles, skæres i både eller tern og sveskerne gøres klar, hvis du har købt dem med sten, fjernes disse. Tag nogle gode håndfulde æbler og svesker og stop ind i fuglen. Bare put dem ind, der er plads til og luk så til sidst med kødnåle.

Placer anden i et stort ovnfast fad eller brug en dyb bradepande. Tag indvoldene ud af posen og skyld dem. Læg dem rundt om i bradepanden - de vil være med til at give smag til stegeskyen, som senere kan bruges til sovs. Krydr godt med salt og peber både over hele fuglen og i bradepanden. Hæld en smule vand i bunden af bradepanden, så anden ikke hænger fast.

Sæt bradepanden i ovnen og lad den stege 15 minutter ved 200 grader. Skru derefter ned for varmen til 160-170 grader og lad anden stege i 2 timer. Når de to timer er gået slukkes for oven og lad anden stå i endnu 15 minutter i den slukkede ovn. Herefter tages anden ud og over på et spækbræt, hvor den parteres. Server med dit ynglings tilbehør og husk at gemme stegeskyen til sovsen - den skal bare lige skummes for fedt...

Rigtig god fornøjelse...

Kommentarer

Andre har også læst