13. December - Luciadag

Glædelig 13. december og Luciadag!

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia

Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge
gaver til hver en gæst
glad vil du bringe
skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia

Vi kan vel næsten allesammen huske denne sang udenad fra vores barndoms Lucia-optog... Der var et eller andet magisk ved det dengang man var lille og skulle gå der med de levende lys i hånden og pænt på rad og række... Var der nogen af jer, der var så heldige at være Luciabrud? Jeg var ikke, da jeg ikke var den laveste i klassen - sjovt nok var den laveste i min klasse en dreng, men da der var en pige på næsten samme højde, så blev hun valgt...

Men bag dagens kalenderlåge gemmer sig:

Luciabrød

Friskbagte lækre Luciabrød, som jeg selvfølgelig også gerne vil dele opskriften på:
 

Luciabrød (12 stk.)
75 g smør
1½ dl mælk
25 g gær
1 tsk sukker
¼ tsk safrantråde (ca. ¼ gram) eller ½ tsk. kardemomme
1 æg (str. mellem)
½ tsk groft salt
400 g hvedemel (ca. 6½ dl)

Pensling
: sammenpisket æg

Pynt:
korender eller rosiner

Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud heri. Stød sukker og safrantråde i en morter, til safrantrådene er helt knust (eller bland sukker og kardemomme). Rør "safransukkeret"  (kardemommesukkeret) i mælkeblandingen sammen med de øvrige ingredienser. Slå dejen godt sammen med en ske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 12 stykker. Tril fx nogle stykker i fingertykke pølser, der formes til S"er.

Læg Luciabrødene på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 min. Pensl brødene med æg, pynt med korender eller rosiner og bag Luciabrødene midt i ovnen ved 225 grader i ca. 10-12 minutter til de er gyldne.

Bon appetit...

Kommentarer

Andre har også læst