Gå videre til hovedindholdet

2. December

Glædelig anden dag i december... 


Jeg har allerede haft gang i kageriet - vi får besøg i weekenden og jeg kan da ikke invitere til julehygge uden at der også er en omgang julesmåkager.

Bag den anden låge i julekalenderen gemmer der sig:

Julesmåkager del 1

 
Denne første omgang af julesmåkager er småkager, som jeg er blevet introduceret til af henholdsvis min mor og bedstemor. Min mor har, så længe jeg kan huske, bagt Svenske chokoladebrød (kagerne til venstre) til jul og jeg har nu overtaget traditionen og nuppet min morfars eksemplar af karoline køkken kogebogen, hvor opskriften står så fint...

De andre småkager på billedet til højre er Sprøde Kranse, en af de mange slags julesmåkager min bedstemor lavede hvert år op til jul. Jeg kan huske, at jeg har stået i køkkenet sammen med hende og stukket kransene ud med glas og hyggede mig vældigt. Mange af de bedste minder jeg har sammen med min bedstemor foregår faktisk i køkkenet, så det er da ikke underligt, at jeg er bidt af en gal madnisse... Opskriften, jeg vil dele med jer, er også fra karolines køkken kogebogen, da min mor stadig holder fast med næb og klør i min bedstemors opskrift... jeg tænker lidt, at den må da gå i arv på et tidspunkt! Og nu til opskrifterne:

Svenske Chokoladebrød (ca. 125 stk.)
300 g hvedemel (ca. 5 dl)
1 tsk bagepulver
200 g sukker (ca. 2½ dl)
1 tsk vaniljesukker
2 spsk kakao
200 g koldt smør
1 æg

Pensling
1 æggehvide

Pynt
perlesukker

Fremgangsmåde:
Bland alle tørre dele i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Saml dejen let med ægget - den bliver lidt blød. Rul  dejen ud i 6 stænger på 1½ cm tykkelse og lige så lange som bagepladen tillader.
Læg stængerne på en bageplade. Tryk dem let flade med håndfladerne og pensl dem med æggehvider og drys med perlesukker. Bag kagerne øverst i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter.
Når stængerne er færdige og taget ud i af ovnen, skæres de straks i skrå snitter men efterlades på pladen til de er afkølede.


Sprøde Kranse (ca. 75 stk.)
250 g koldt smør
250 g hvedemel (ca. 4 dl)
½ dl fløde

Pensling
1 sammenpisket æg

Pynt
perlesukker

Fremgangsmåde:
Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt fløden og saml dejen hurtigt sammen. Må ikke æltes. Læg den koldt i ca. ½ time. Rul den tyndt ud på et rigtig godt melet bord. Udstik kagerne med 2 glas (hvidvin og snaps plejede min bedstemor at bruge) eller runde udstikkere, hvis du har. Kransen skal bare være ca. 1 cm bred.
Pensl kransene forsigtigt med æg og drys med perlesukker. Sæt kransene på bageplade og bag kagerne øverst i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter eller til de er gyldne. Pas på når du tager kagerne af pladen, de knækker MEGET nemt, så fjern dem forsigtigt og læg dem over i en kagedåse.

God fornøjelse med kageriet...

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Æblemuffins a´la Claus Meyer

Sjældent har jeg da smagt noget så lækkert og saftigt som disse æblemuffins! De er bare SÅ gode, men også en kaloriebombe af en anden verden! Kun fordi jeg havde spist en god fyldig frokost, havde motioneret lidt og ikke havde brug for et eftermiddags-mellemmåltid var der plads til sådan en i regnskabet i går, for med hele 208 kalorier, så spiser den altså 1/6 af hele mit kaloriebehov for én dag!!! Men den var syndig god og en halv kunne ikke gør det for mig desværre... Men det er jo ingen grund til at holde opskriften for sig selv og sige tak til Claus Meyer for at dele den med mig i sin Meyers Bageri, som jeg ELSKER! Meyers Æblemuffins 10-12 stk. Du skal bruge: ½ tsk. kardemomme, stødt ½ dl rapsolie, koldpresset 0,75 dl yoghurt naturel 140 g sukker 75 g lys muscovado sukker (eller brun farin) 50 g hasselnødder, finthakket 140 g hvedemel ½ spsk kanel, stødt 1 knivspids salt 2 tsk bagepulver 2 medium æg 400 g æble Rør rapsolie, yoghurt, sukker, muscovado sukker gr

Karolines hjemmelavede aspargessuppe

Den lækreste aspargessuppe er efter min mening ikke Mous færdiglavede, som du med nemhed kan hente op af frysedisken i Føtex. Den smager da ok, men er slet ikke lige så tyk og cremet som jeg gerne vil have at min aspargessuppe skal være og så kan de have kogt den nok længe... Nej, den bedste aspargessuppe ifølge mine smagsløg er helt klart Karolines den hjemmelavede, som er flødelegeret MUMS! Det fås bare ikke bedre og så med hjemmebagte flutes til... Det er slet ikke så avanceret som det lyder og hvis du alligevel har kogt en kylling til høns i asparges, så har du nok gemt fonden og det er bare langt det lækreste at bruge i stedet for en bouillonterning... Jeg præsterede at lave så meget aspargessuppe sidst, at der nu står til en middag mere i fryseren og jeg GLÆDER mig til næste gang det kommer på madplanen, for så god var den altså! Men i skal da ikke snydes for opskriften, som mange nok har i forvejen, da den er at finde i Karolines Køkken nr. 1 tilbage fra 1980. Karolines

Brusebadsboller og kanelsnegle med knas

Jeg havde jo bagt en smule til vores lille MBK-mødregruppe komsammen for snart et stykke tid siden, jeg har dog ikke fået blogget om herligheden og egentlig også kun fået taget billeder af bollerne... Nu lovede jeg jo også at jeg ville poste opskrifterne, så de kommer her: Brusebadsboller (ca. 12 stk.) 6 spsk. vand 50g gær 3 dl mælk 50g smeltet smør ca. 7-8 dl mel 1 tsk salt 3 spsk sukker 1 tsk kardemomme (kan undlades) Opløs gæren i det lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med pisket æg først, så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter (hold øje med dem, for er jeres ovn ligesom min, så kan man ALDRIG regne med den angivne bagetid - mine bo