torsdag den 2. december 2010

2. December

Glædelig anden dag i december... 


Jeg har allerede haft gang i kageriet - vi får besøg i weekenden og jeg kan da ikke invitere til julehygge uden at der også er en omgang julesmåkager.

Bag den anden låge i julekalenderen gemmer der sig:

Julesmåkager del 1

 
Denne første omgang af julesmåkager er småkager, som jeg er blevet introduceret til af henholdsvis min mor og bedstemor. Min mor har, så længe jeg kan huske, bagt Svenske chokoladebrød (kagerne til venstre) til jul og jeg har nu overtaget traditionen og nuppet min morfars eksemplar af karoline køkken kogebogen, hvor opskriften står så fint...

De andre småkager på billedet til højre er Sprøde Kranse, en af de mange slags julesmåkager min bedstemor lavede hvert år op til jul. Jeg kan huske, at jeg har stået i køkkenet sammen med hende og stukket kransene ud med glas og hyggede mig vældigt. Mange af de bedste minder jeg har sammen med min bedstemor foregår faktisk i køkkenet, så det er da ikke underligt, at jeg er bidt af en gal madnisse... Opskriften, jeg vil dele med jer, er også fra karolines køkken kogebogen, da min mor stadig holder fast med næb og klør i min bedstemors opskrift... jeg tænker lidt, at den må da gå i arv på et tidspunkt! Og nu til opskrifterne:

Svenske Chokoladebrød (ca. 125 stk.)
300 g hvedemel (ca. 5 dl)
1 tsk bagepulver
200 g sukker (ca. 2½ dl)
1 tsk vaniljesukker
2 spsk kakao
200 g koldt smør
1 æg

Pensling
1 æggehvide

Pynt
perlesukker

Fremgangsmåde:
Bland alle tørre dele i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Saml dejen let med ægget - den bliver lidt blød. Rul  dejen ud i 6 stænger på 1½ cm tykkelse og lige så lange som bagepladen tillader.
Læg stængerne på en bageplade. Tryk dem let flade med håndfladerne og pensl dem med æggehvider og drys med perlesukker. Bag kagerne øverst i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter.
Når stængerne er færdige og taget ud i af ovnen, skæres de straks i skrå snitter men efterlades på pladen til de er afkølede.


Sprøde Kranse (ca. 75 stk.)
250 g koldt smør
250 g hvedemel (ca. 4 dl)
½ dl fløde

Pensling
1 sammenpisket æg

Pynt
perlesukker

Fremgangsmåde:
Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt fløden og saml dejen hurtigt sammen. Må ikke æltes. Læg den koldt i ca. ½ time. Rul den tyndt ud på et rigtig godt melet bord. Udstik kagerne med 2 glas (hvidvin og snaps plejede min bedstemor at bruge) eller runde udstikkere, hvis du har. Kransen skal bare være ca. 1 cm bred.
Pensl kransene forsigtigt med æg og drys med perlesukker. Sæt kransene på bageplade og bag kagerne øverst i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter eller til de er gyldne. Pas på når du tager kagerne af pladen, de knækker MEGET nemt, så fjern dem forsigtigt og læg dem over i en kagedåse.

God fornøjelse med kageriet...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...