Aftensmadsboller

Lidt ligesom jeg nu er begyndt regelmæssigt at bage brød søndag morgen til vores morgenmad, så pønser jeg lidt på, at der også skal bages friskt brød til aftensmaden hver anden fredag. Dette er nemlig den dag, hvor husbonden arbejder sent og så er det nu rarest at stå med noget nemt til aftensmaden. Det må man sige, at boller med pålæg og gnavegrønt er! Plus det kan indtages foran tv'et, hvis vi bare har brug for at stene alle mand...

Jeg er vild med ordningen - det giver mig også en mulighed for at bage nogle lidt grovere boller med lidt mere gods i, nu hvor det er til et aftensmåltid og måske endda kaste mig over surdejsbagningen igen. Det er dog ikke sket denne gang. Fredag var det nemme luftige boller fra FDB's side "Vi skal spise", der stod på menuen og de var altså både super nemme og super lækre! De mættede virkelig godt og jeg tror det godt kunne gå hen og blive en af favoritterne herhjemme...

Dele opskriften? Jo selvfølgelig da, her kommer den:

Luftige boller
(8 stk.)

1 dl kogende vand
2 dl mælk
25g gær
½ tsk. salt
1 spsk. rapsolie
1 dl fuldkornshvedemel
ca. 5 dl hvedemel

Begynd med at måle alle ingredienserne af og læg bagepapir på bagepladen.
Kog vandet i elkedlen og hæld 1 dl. op af det kogende vand i en stor skål eller skålen til røremaskinen. Tilsæt dernæst mælken og rør lidt rundt. Mærk efter med en finger om væsken er for varm. Er væsken lun, er den klar til gæren. Smuldr gæren ned i væsken og rør til gæren er opløst.

Kom herefter fuldkornshvedemelet i væsken. Rør godt og tilsæt salt og olie. Herefter røres hvedemelet i lidt efter lidt og dejen æltes godt igennem. Sæt dejen til hævning i 20-30 minutter.

Efter hævningen rulles dejen ud til en pølse, som deles i 8 stykker. Form så 8 boller og læg dem på bagepladen. Dæk bollerne til med et viskestykke og lad dem hæve i ca. 15-30 minutter.

Tænd ovnen på 20 grader. Pensl bollerne med mælk efter hævningen og drys evt. med lidt kerner, frø eller flager alt efter hvad du har lyst til. Jeg dryssede med lækre speltflager. Bag bollerne i ovnen ca. 12-15 minutter, de skal være gyldne, så prøv med en strikkepind eller kødnål om de er gennembagte.

Bon appetit...


Kommentarer

Andre har også læst