tirsdag den 5. marts 2013

Traditionelle Græske Pitabrød

For ikke så længe siden faldt jeg over denne opskrift på foodgawker og jeg vidste, at dem måtte jeg afprøve. Jeg ELSKER pitabrød, men synes de er svære at bage tilfredsstillende selv og dem man køber er der ikke meget at råbe hurra over, så disse var en god mulighed for at afprøve noget nyt og anderledes.

I grækenland spiser man åbenbart ikke pitabrødene, som vi gør herhjemme. De ligner grangiveligt de pitabrød man flækker og kommer noget i, men "spisevejledningen" på disse var, at fyldet skulle ovenpå ligesom en lille pizza og så klemmer man den sammen på midten og spiser den som en taco... Det fungere også rigtig fint - jeg skal bare lige lære at modificere mit forbrug af dressing, når vi spiser denne slags pitabrød...


Opskriften er fra en amerikansk blog med måleforhold i cups, men jeg har prøvet at konvertere opskriften til danske mål, så her får i opskriften, som jeg har lavet den.

Traditionelle Græske Pitabrød
8 stk.

225 ml lunken vand
25g gær
365g proteinrig hvedemel
2 tsk. salt
1 spsk. olivenolie
70g hvedemel til æltning og udrulning

Bland gær og vand sammen i røremaskinens skål og lad det stå i nogle minutter, så det kan opløse sig lidt inden det røres sammen. Tilsæt lidt af mel, salt og olivenolie og lad røremaskinen blande det hele godt sammen - dejen skal køres ca. 8 minutter på mellemste hastighed og melet tilsættes lidt efter lidt til dejen er god og elastisk. Har du ikke en røremaskine kan det godt lade sig gøre at lave dejen med dejkroge på en håndmixer eller du kan sagtens lave det i hånden i en alm. skål. Det kræver bare lidt armmuskler...

Tøm skålens indhold ud på et rent let meldrysset bord og ælt lidt med håndkraft for at se om dejen er god elastisk. Tag herefter en ren skål, dryp lidt olie i bunden og kør det rundt i skålen. Læg dejen heri til hævning, dæk med et viskestykke eller husholdningsfilm og lad den hæve til dobbeltstørrelse - ca. 1 time.

Herefter kan du stille dejen i køleskabet indtil du har brug for den. Du kan også baget et par pitabrød ad gangen og så efterlade resten i køleskabet til brug en anden dag. Dejen kan holde sig i op til en uge i køleskabet.

Pift forsigtigt luften ud af dejen og hæld den igen ud på et rent meldrysset køkkenbord. Del dejen i 8 lige store stykker og tryk dem forsigtigt flade til små runde brød. Rul herefter dejen ud med en kagerulle (drysset med mel) til cirkler på ca. 20 cm i diameter og ca ½ cm i tykkelsen. Brug netop så meget mel, at dejen ikke hænger fast i bord eller kagerulle, men helst ikke for meget mel, da dejen kan blive vældig tør af det. Vend hellere dejene rigtig mange gange, så den ikke sidder fast.

Begynder dejen at trække sig sammen igen når du ruller den ud, så lad den hvile i nogle minutter og rul herefter dejen færdig.

Opvarm en pande over højt blus, panden skal være ret varm. Dryp med lidt olie, kør det rundt på panden og tør overskydende olie af panden. Læg et udrullet pitabrød på panden og lad det bage i 30 sekunder indtil overfladen begynder at boble op. Vend da brødet og lad det bage i 1-2 minutter på den anden side indtil den tager farve - vend da brødet igen og lad det bage færdig på den anden side i 1-2 minutter. Her skulle pitabrødet gerne begynde at puffe op og lave en ujævn overfalde. Gør de ikke det, så prøv forsigtigt at presse ned på brødets overflade med et stykke køkkenrulle. Dæk de færdiglavede pitabrød med et viskestykke imens resten af brødene bages.

Brødene er bedst når de er friske, men de kan også holde sig nogle dage i en pose eller i fryseren.

Bon appetit...


2 kommentarer:

  1. Mmmm, de ser SKØNNE ud! Dem tror jeg helt bestemt jeg må prøve, også selvom de skal spises på en utraditionel måde :o)

    SvarSlet
  2. Camilla: Tak søde :D De er altså også bare RIGTIG gode :D

    SvarSlet

Jeg elsker at høre fra jer, så tak for jeres kommentar...

Print

Ophavsret

Alle billeder og tekst på denne blog tilhøre Agnethe - about a girl medmindre andet er nævnt og anvendelse heraf uden tilladelse vil medføre retsligt efterspil.

Spørg venligst, hvis du vil låne mine billeder eller tekster - tak...